РФ на газових переговорах відмовилась від того, що раніше сама узгодила - Продан

Субота, 18 жовтня 2014, 19:13

Російська Федерація на газових переговорах з Україною і Євросоюзом в Мілані 17 жовтня відкинула основні положення проекту протоколу, запропонованого Єврокомісією і раніше узгодженого самою ж російською стороною.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

"Коли ми зустрілися, на словах відчувалося, що є деяка налаштованість на конструктивні переговори з російського боку. Ми думали, що, керуючись запропонованим ЄК базовим протоколом, зможемо досягти домовленостей. Однак, коли російська сторона запропонувала свій варіант протоколу - ми побачили, що вона практично повністю відмовилася від основних положень протоколу, розробленого ЄК ", - зазначив він.

"Які саме основні принципи цього протоколу заперечуються сьогодні російською стороною? По-перше, РФ відмовилася зафіксувати в протоколі обсяг газу, який вона зобов'язується поставити українській стороні. По-друге, вона відмовилася зафіксувати ціну $385/тис. кубометрів як комерційну ціну, яка має бути внесена в додаткову угоду між "Газпромом" і "Нафтогазом", - зазначив Продан.

Також, за його словами, РФ відмовилася від положення, що ця ціна не повинна змінюватися до березня 2015 року, і практично наполягала на тому, щоб залишився вплив на рівень ціни, в залежності від рішень російського уряду.

На думку Продана, позиція РФ на переговорах свідчить про відмову підписувати якусь проміжну угоду.

"Російська сторона категорично відмовилася від внесення змін до контракту між Газпромом і Нафтогазом, які б відображали домовленості, досягнуті в протоколі. Російська сторона вважає, що "Газпром", не повинен підписувати цей зобов'язуючий протокол, бути стороною цього протоколу. Таким чином , російська сторона відмовляється від підписання будь-якоъ проміжної угоди між "Газпромом" і "Нафтогазом" до остаточного рішення арбітражного суду ", - підкреслив Продан.

Разом з тим, за його словами, Україна готова і далі вести переговори з РФ і ЄС для досягнення компромісу.

"Ми готові далі продовжувати тристоронні переговори, готові і далі до вироблення компромісних рішень з Єврокомісією і російською стороною. Разом з тим, хотів би додатково зазначити, що запропонований вчора російською стороною варіант протоколу суперечить попередньо узгодженим положенням", - резюмував міністр.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування