Яценюк: Путін хоче заморозити Україну. Треба готуватися до гіршого

Вівторок, 21 жовтня 2014, 14:10

Прем'єр Арсеній Яценюк вважає, що Росія не має наміру підписувати проміжний газовий договір з Україною.

Про це він заявив журналістам у ході відвідування Яворівського полігону (Львівська область) у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Якщо договору не буде, то я вам відверто скажу, я вважаю, що Путін не хоче підписувати ніякий договір, задача Путіна – заморозити Україну. І ми повинні бути готові до найгіршого сценарію", – сказав він.

Проте, за словами Яценюка, уряд вже заморозив 3,1 млрд доларів для оплати за газ, якщо Росія все ж погодитися підписати договір.

"Поки не буде підписаний договір, поки не буде документа, говорити про яке-небудь рішення "газового питання" рано. Хоча, знаючи росіян, можна підписати договір, заплатити, і нічого не отримати, знаю я ці російські штучки", – сказав Яценюк.

Другим варіантом вирішення цього питання прем'єр назвав вердикт Стокгольмського арбітражу про проміжну ціну на російський газ для України, який очікується в кінці листопада.

Яценюк зазначив, що зараз в сховищах знаходиться 17 млрд куб. м газу, і якщо ЄС відкриє реверс, то це суттєво спростить проходження сезону.

Прем'єр також повідомив, що в уряду є резерви нафти, яку можна переробити на мазут, і таким чином українські ТЕС отримають 200 тис. т палива.

Як відомо, 16 червня Росія повністю припинила постачання газу в Україну. Київ відмовляється платити за встановленою Москвою ціною в 485,5 долара за тисячу кубометрів і вимагає знизити ціну.

Єврокомісія пропонує Києву та Москві підписати проміжний контракт на поставку газу, який буде діяти до винесення рішення Стокгольмським арбітражем.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування