Європарламент затвердив пільгову торгівлю з Україною

Четвер, 23 жовтня 2014, 13:29

Європейський парламент затвердив подовження торговельних преференцій для України на 2015 рік.

За це рішення проголосували 497 євродепутатів, 78 - проти та ще 56 утрималося.

Варто зазначити, що лідерка французьких правих радикалів Марін ле Пен вже вкотре намагалася заблокувати голосування Європарламенту з цього питання, вимагаючи повернути його розгляд до профільного комітету ЄП, аби "провести детальній аналіз ризиків для економіки ЄС".

Проте більшість євродепутатів відхили таку пропозицію.

До цього, як повідомляла ЄвроПравда, в понеділок ввечері комітет Європейського парламенту з питань міжнародної торгівлі з другої спроби затвердив відповідне рішення.

Нагадаємо, що Європейський парламент має підтвердити тристоронню домовленість між Україною, Росією та Євросоюзом щодо відтермінування початку роботи ЗВТ Україна-ЄС до 2016 року. Для цього ЄС мав впровадити пільговий торговельний режим з Україною на 2014-2015 роки.

Цю процедуру необхідно завершити до 1 листопада.

Також після того рішення ЄП має бути формально підтверджене Радою ЄС, це очікується наступного тижня.

Попередня спроба євродепутатів ухвалити необхідне рішення в терміновому режимі була зірвана прибічниками Росії в ЄП – крайніми лівими та крайніми правими партіями, які заблокували ухвалення термінового рішення.

Рішення щодо продовження на рік преференційного режиму було ухвалене 12 вересня цього року на зустрічі комісара ЄС з питань торгівлі Карела де Гюхта, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва.

Водночас сторони домовилися на цей самий період часу відкласти набуття чинності торговельною частиною Угоди про асоціацію.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування