Усі автомобілі третього гумконвою Путіна поїхали з України

Вівторок, 7 жовтня 2014, 19:11

Усі автомобілі з колони третього "гуманітарного конвою" з Російської Федерації залишили територію України.

Про це повідомив заступник голови Державної фіскальної служби (ДФС) України Анатолій Макаренко на брифінгу в Києві у вівторок.

"Усі автомобілі так званого третього гуманітарного конвою, за нашою інформацією, виїхали з території України. Ще раз наголошую, що ми вважаємо гуманітарними вантажами ті, які пройшли всі процедури митного оформлення українськими митними органами", - сказав він.

За словами Макаренка, в'їзд на територію України поза межами пунктів пропуску та без митного оформлення "ми прирівнюємо до залпів "Граду", які з нами ніхто не погоджує".

Як відомо, 22 серпня російська колона з 262 КамАЗи із гуманітарною допомогою прибула до Луганська.

Українські прикордонники і митники були заблоковані на пункті пропуску "Донецьк" (РФ) й оформили лише 34 автомобілі, внаслідок чого колона з вантажем вирушила до Луганська без супроводу представників Міжнародного комітету Червоного Хреста та у порушення попередніх домовленостей з українською стороною.

Другий "гумконвой" доставив вантаж до Луганська 13 вересня. Українська сторона заявила про незаконне його переміщення на територію країни.

"Українські прикордонники і митники не були допущені до перевірки та оформлення вантажу і транспортних засобів. Представники Червоного Хреста вантаж не супроводжували, його вміст невідомий", - заявили в РНБО.

Третій так званий гумконвой прибув до Донецька 20 вересня.

Українська сторона і представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не були ознайомлені з вмістом вантажу. МЗС України направило РФ офіційну ноту з протестом щодо неправомірних дій стосовно України, грубих порушень територіальної цілісності та суверенітету країни.

25 вересня президент України Петро Порошенко заявив, що російський конвой не є гуманітарним, це інтервенція на територію України. "Російський конвой є не гуманітарним. Ми це розглядаємо як інтервенцію на територію України, і це частина тих дій, які ми маємо зупинити", - сказав він.

Росія розраховує найближчим часом направити на схід України четвертий гумконвой, але точні терміни не називаються.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування