За час "перемир'я" на Донбасі загинуло 49 військових - ООН

Середа, 8 жовтня 2014, 18:52

Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявляє, що за час припинення вогню в Україні від 5 вересня загинуло 49 військовослужбовців і 242 поранено.

Про це йдеться у його черговій доповіді щодо ситуації в Україні, передає Інтерфакс-Україна.

У доповіді, оприлюдненій у середу, повідомляється, що 5 вересня в Мінську було досягнуто мирних домовленостей, виконання яких мало розпочатися того самого дня.

"Цей режим припинення вогню стає дедалі крихкішим на тлі щоденних повідомлень про сутички, обстріл та бої. Хоча жертв стало менше, мирні жителі й військовослужбовці гинуть щодня", - сказано в доповіді.

Згідно з інформацією, в деяких районах ситуація в зоні конфлікту спокійна, водночас в інших місцях бойові дії посилилися, наприклад, у Донецькому аеропорту.

"Після припинення вогню є повідомлення про те, що українських військових неодноразово обстріляли озброєні групи ", - ідеться в доповіді ООН.

У документі також зазначається про прийняття українським парламентом двох президентських законопроектів у рамках мінських домовленостей: про амністію та особливий режим самоврядування в деяких районах Донецької і Луганської областей.

"Реакція лідерів так званих "ДНР" і "ЛНР" була неоднозначною", - зазначено в доповіді.

За даними ООН, озброєні групи й далі тероризують населення в районах, що перебувають під їх контролем, вбиваючи, викрадаючи людей, вдаючись до тортур, жорстоко поводячись та порушуючи інші права людини, зокрема знищуючи житло й накладаючи арешт на майно.

"Вони викрадали людей з метою викупу та примусової праці й використовували їх для обміну на своїх бійців, що перебувають в української влади", - зазначено в доповіді.

Згідно з інформацією, бойовики також практикують примусову мобілізацію цивільного населення й погрожують місцевому населенню стратою.

Як повідомлялося, за даними ООН, в ході конфлікту на сході України з середини квітня по 6 жовтня загинули 3660 людей, поранення отримали 8756.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування