У Росії більше не зможуть приховувати від рідних подробиці про смерть солдатів

Вівторок, 11 листопада 2014, 10:24

Конституційний суд Росії заборонив слідчим органам приховувати від родичів обставини смерті їх близьких, посилаючись на державну таємницю.

Відповідна постанова опублікована на сайті суду,  передає Итар Тасс.

Конституційний суд дійшов висновку, що ці норми відповідають Основному закону Росії, але не передбачають обмеження права адвоката, що є представником особи, яка вимагає порушення кримінальної справи у зв'язку із загибеллю свого близького родича, знайомитися з постановою про відмову в порушенні кримінальної справи й матеріалами, що послужили підставою для прийняття такого процесуального рішення, незважаючи на посилання на таємницю.

При цьому дотримання вимог по захисту державної таємниці покладене на слідство і суб'єкти закону "Про оперативно-розшукову діяльність".

"У законі про держтаємницю чітко говориться про те, що не підлягають засекречуванню відомості про факти порушення прав і свобод людину й громадянина, а також про факти порушеннях законності органами державної влади", - заявив суддя КС Олександр Бойцов.

"Це значить, що посадові особи зобов'язані вжити всі заходи до того, щоб у матеріалах перевірки про здійснення злочину містилися лише ті відомості, які необхідні для ухвалення рішення про порушення кримінальної справи", - відзначив суддя.

Як відомо, російські військові відправляються воювати на Донбас. При цьому від їхніх родичів ця інформація приховується. Крім того, від рідних приховують і інформацію про місце загибелі російських бійців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування