Стрєлков розповів, чому прийшов саме в Слов'янськ

Вівторок, 11 листопада 2014, 16:46

Керівник російської диверсійної групи Ігор Стрєлков (Гіркін) почав свою підривну діяльність зі Слов'янська, тому, що там його "чекали" і місто було досить невеликим.

Про це він розповів в опублікованому у вівторок інтерв'ю "Вільній пресі".

Стрєлков розповів, що не планував ставати публічною людиною, а у Слов'янську він "планував зробити все як у Криму, і надія була, що все буде за кримським сценарієм".

"Тобто планувалося допомогти місцевим лідерам і ополченцями встановити народну владу, провести референдум, приєднатися до Росії... І після цього також, не вийшовши з тіні, зникнути звідти, як і з Криму", - розповів він.

Але йому "рішуче порекомендували засвітитися". Пізніше, за його словами, так само його змусили покинути Донбас.

"Була зроблена ставка на нібито мирне врегулювання... І в тому числі, не приховую, це (тиск на нього – ред..) проводилось шляхом певного шантажу і прямого тиску - шляхом припинення поставок допомоги з території Росії. Я про це говорю відкрито", - заявив Гіркін.

За його словами, він не опирався такому рішенню, оскільки він "все-таки, російський офіцер запасу" та має "обов'язки перед країною".

"Навіть якщо не згоден з яким-небудь рішенням політичного керівництва Росії, я все одно повинен його виконувати", - розповів Стрєлков.

В Слов'янськ, за словами Гіркіна, він перейшов з Криму з групою диверсантів, чисельністю 52 особи.

Він заявив, що після переходу через кордон у його групи "не було чіткого певного плану, куди йти".

"Я розумів, що з такою невеликою групою йти на Луганськ чи на Донецьк немає сенсу. Це міста-міліонери… Відразу мною була поставлена задача для себе - знайти якийсь середньої величини населений пункт: з одного боку, досить значимий, з іншого боку, в якому ми зможемо швидко встановити народну владу", - розповів він.

Однак, після цього, він зізнався, що "люди з місцевих" їх уже зустрічали "заздалегідь, з машинами".

"15-17 км ми йшли маршем через кордон. І вийшли в умовленому місці, яке заздалегідь підібрали ті, хто нас зустрічав. Відповідно було поставлено питання: де той населений пункт, в якому ми отримаємо масову підтримку? І назвали Слов'янськ", - повідомив Гіркін.

"Уже до моменту прибуття нас чекали близько трьохсот активістів, готових до будь-яких дій разом з нами. Відразу ми з'єдналися з цією групою і пішли на штурм УВС. Через дві години ми взяли УВС, ще через годину після цього - СБУ", - додав він .

Однак, він одразу осікся, заявивши, що Росія його туди не посилала.

Гіркін пояснив також, що зараз не може повернутися на Донбас, щоб "не створювати військову опозицію".

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...