Екс-керівників "Надр України" розшукують за продаж найбільшого газового родовища

Середа, 12 листопада 2014, 10:14

Печерський райсуд Києва 11 листопада оголосив у розшук двох колишніх керівників держпідприємства "Надра України" за незаконний продаж прав на видобуток газу на Сахалінському родовищі у Харківській області.

Про це йдеться у повідомленні Генпрокуратури.

Згідно з повідомленням, двоє колишніх голів правління "Надр" незаконно підписали у 2012 – 2013 роках з керівництвом одного з ТОВ договори купівлі-продажу часток спільного майна.

Це призвело до виходу "Надр" зі складу учасників спільної діяльності за договорами щодо видобутку газу на Сахалінському родовищі.

Таким чином, повідомляє відомство, внаслідок злочинних дій голів правління "Надр України" державою було втрачено контроль за видобуванням газу на Сахалінському родовищі і можливість одержання прибутків.

За період 2012 – 2013 років на Сахалінському родовищі без участі "Надр України" учасниками спільної діяльності видобуто газу у кількості 363 млн куб м загальною вартістю понад 1 млрд 270 млн грн, йдеться у повідомленні.

10 листопада ГПУ повідомила про підозру колишнім посадовим особам "Надр України" у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу.

Вони розшукуються з метою приводу у судове засідання для розгляду клопотань слідчого щодо обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

У повідомленні ГПУ не вказуються імена чиновників, які розшукуються. Як відомо, до травня 2012 року компанію "Надра України" очолював наближений до Едуарда Ставицького Олег Проскуряков, а потім і до останнього часу - Віктор Пономаренко.

Ліцензія на видобуток газу на Сахалінському родовищі належить компанії "Укрнафтобуріння". Раніше 90% цієї компанії належали групі "Приват" Ігоря Коломойського.

У 2012 році Коломойський продав 45% акцій "Укргазвидобування" компанії "Сім’ї" – колишніх чиновників, пов’язаних з екс-президентом Віктором Януковичем, а саме з Миколі Злочевському, Едуарду Ставицькому та Андрієві Клюєву.

У кінці жовтня 2014 року група "Приват" відсудила ці акції назад.

Вважається, що "Приват" повернув собі повний контроль над компанією ще у квітні цього року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News