Продан: Україну заганяють в залежність від російського вугілля

Середа, 12 листопада 2014, 11:53

Перевірки щодо поставок вугілля з ПАР відлякали потенційних постачальників, та заганяють Україну в залежність від Росії.

Про це заявив на засіданні уряду міністр енергетики Юрій Продан.

За його словами, якщо Україна не зможе переконати поставників африканського вугілля відновити постачання, то у неї не залишиться іншого виходу, як купувати його в бойовиків чи у Росії.

Він повідомив, що зараз на складах електростанцій лежить близько 1,7 мільйона тон вугілля, що є "дуже напруженим" показником для осінньо-зимового періоду.

Він заявив, що завдяки трьом суднам вугілля з ПАР вдалось дещо стабілізувати ситуацію, але зараз вона загострилась знову.

"У зв'язку з тими подіями, які відбуваються навколо контракту, ми відчуваємо серйозну загрозу погіршення ситуації. На жаль, та компанія, яка постачала це вугілля, зараз заявила, що вона не буде постачати його "Центренерго", - сказав Продан.

Міністр розповів, що Мініенерго перевірило контракти і всі супровідні документи і вважає їх цілком прозорими і обгрунтованими.

"Ціна повністю відповідає ринковій ціні. Вона формувалась на основі ціни в порту Річард Бей в ПАР", - заявив він.

За його словами, прозорими є й умови транспортування і перевалки вугілля з ПАР.

"У нас залишилось два виходи: або ми купуємо це дефіцитне вугілля у Росії, або на території, яка зараз контролюється проросійськими угрупуваннями на Сході України", - заявив Продан.

За його словами, тепер усі інші компанії дуже насторожено ставляться до спроб України знайти інші джерела поставок і є загроза, що Україна не зможе пройти осінньо-зимовий період.

"Щоб нам укласти новий контракт, не з Росією, не з бойовиками, нам потрібно десь півтора місяця. Але у сьогоднішній ситуації, навряд чи якась компанія погодиться взагалі укладати з нами договір", - заявив Продан.

Тому Мінпаливенерго спробує вмовити постачальників відновити виконання контракту.

Міністр МВС Арсен Аваков заявив, що урядом намагаються маніпулювати на догоду чиїмось бізнес інтересам, та намагаються поставити Україну у залежність від Росії та бойовиків.

Прем'єр Арсеній Яценюк закликав СБУ розібратись у ситуації.

"Це питання нацбезпеки, коли в силу різних подій щодо так званої перевірки, Україна втратила зараз можливість закуповувати вугілля в інших країнах, окрім як в Росії та територій ,які контролюються "ДНР" та "ЛНР". Я прошу СБУ невідкладно розібратись, хто стоїть за переділом вугільного ринку", - заявив Яценюк. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News