Відкрита війна не почалася завдяки стриманості України – Сергєєв

Четвер, 13 листопада 2014, 02:15

Відкрита війна на сході України не розпочалася лише завдяки стриманості України.

Про це заявив постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв під час екстреного засідання Радбезу ООН в середу ввечері.

"Єдина причина, чому відкрита війна на сході України ще не почалася - це завдяки стриманості України. Ми зберігаємо прихильність мирному врегулюванню та мінським домовленостям, і закликаємо Росію зробити те саме", - сказав він.

Сергєєв нагадав про мінські домовленості, яких бойовики не дотримуються, і підкреслив, що терористи заважають місії ОБСЄ виконувати моніторинг кордону.

"Лише два пункти на російській стороні кордону контролюються ОБСЄ. Необхідно, щоб мандат охоплював більшу кількість цих пунктів. Незабаром закінчується мандат ОБСЄ, і ми закликаємо російську сторону продемонструвати прихильність мирному врегулюванню конфлікту на сході України і дати можливість фахівцям ОБСЄ здійснювати моніторинг на всіх пунктах перетину кордону між РФ та Україною", - сказав він.

Сергєєв нагадав він те, що бойовики провели "вибори", які Росія схвалила.

"Росія зробила вибір на користь порушення мінської угоди. Нас вкрай турбує позиція Росії, яка маніпулює правом народу на самовизначення. Ми за цим спостерігали в Криму, і зараз у Росії лише один пріоритет: підтримувати сепаратистів, створювати заморожений, затяжний конфлікт в зонах інтересів РФ", - сказав він.

Крім того, за словами Сергєєва, поставки Росією військового оснащення і солдат підриває перспективи мирного врегулювання.

"Як довіряти тим, хто підписує мирні домовленості, але не виконує свої зобов'язання?" - Сказав він.

"Ми користуємося всіма механізмами, які дозволяють забезпечити мирне врегулювання. Закликаємо Росію, США та ЄС зустрітися у женевському форматі, щоб виробити вихід з цього глухого кута і закликати всі сторони дотримуватися духу і букви мінських угод", - закликав український дипломат.

"Ми не піддамося спробам Росії нав'язати визнання лідерів цих районів Луганської та Донецької областей, яких вона хоче запросити на це засідання", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...