Ярема пояснив, що йому заважає розслідувати вбивства на Майдані

Субота, 15 листопада 2014, 13:15

Розслідуванню подій на Майдані заважає те, що в період з 19 по 23 лютого практично в усіх правоохоронних структурах була знищена велика частина документації, що стосується їх діяльності щодо протидії протестним акціям.

Про це заявив генпрокурор Віталій Ярема, пише ZN.UA.

"Були спалені, викрадені або пошкоджені тисячі документів, одиниць техніки, баз даних", - заявив Ярема.

За його словами, крім того було вивезено і приховано значну кількість вогнепальної зброї, що перебувала на озброєнні спецпідрозділу "Беркут", з якого могли розстрілювати майданівців.

При цьому, за його словами, переважна більшість правоохоронців, які брали участь у протидії протестним акціям, зайняли позицію - "нічого не чув, не бачив і не знаю чи  не пам'ятаю".

"Але навіть за таких надскладних обставин нам вдається проводити ефективне розслідування. Вже повідомлено про підозру у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів восьми колишнім високим посадовим особам", - додав генпрокурор,вказуючи на екс-президента Януковича і його "команду". 

"Усі ці особи оголошені в розшук, і судом дано дозвіл на їх затримання. Крім того завершено досудове розслідування і розпочато ознайомлення з матеріалами кримінального провадження стосовно командира спецроти київського підрозділу" Беркут" та двох його підлеглих", - додав Ярема.

За його словами, команда ГПУ працює над розкриттям злочинів Януковича та колишніх високопосадовців.

"На даний момент - вже понад 500 кримінальних проваджень, 4 тис. опитаних свідків, тисячі проведених експертиз та десятки міжнародних запитів. Для з'ясування обставин масового вбивства слідчі допитали понад 2 тис. свідків, провели понад 300 оглядів місць подій, одягу, речей, відеозаписів , понад 70 обшуків, більше 700 судових експертиз та близько тисячі порівняльних досліджень вогнепальної зброї ", - зазначає Ярема.

Крім найодіозніших фігур режиму Януковича органами прокуратури вже направлено до суду обвинувальні акти щодо низки регіональних діячів, пов'язаних з придушенням мирних акцій протесту.

За його словами, це насамперед стосується голови Запорізької обласної ради В.Межейко і екс-голови Запорізької ОДА О.Пеклушенко. Також направлений до суду обвинувальний акт відносно заступника начальника УМВС України в Сумській області А.Малеваного.

Також прокуратурою Дніпропетровської області, підкреслює генпрокурор, повідомлено про підозру колишнім - заступнику начальника ГУМВС України в області С.ТРЕТЬЯКОВА та голові обласної ради Удода.

Як відомо, з моменту подій на Майдані взимку 2014 до відповідальності за розстріл активістів Євромайдану ніхто ще не був притягнутий.

ZN.UA

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування