Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В анексованому Криму погіршується ситуація з правами людини

Понеділок, 17 листопада 2014, 10:30

В анексованому Росією Криму погіршується ситуація з дотриманням прав людини.

Про це йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch, яку наводить "Радіо Свобода".

"Поки увага всього світу була зосереджена на військових діях на сході України, ситуація з порушенням прав людини в Криму погіршилася, – наголосила дослідниця Юлія Горбунова.

"Під різними приводами, як то боротьба з екстремізмом, влада переслідує людей, які насмілилися відкрито висловлювати критику дій Росії на півострові", - зазначає вона.

Доповідь ґрунтується на дослідженні, нещодавно проведеному в Криму. Вона описує наслідки в частині порушення прав людини на півострові після запровадження там російського законодавства.

"Росія порушила кілька зобов’язань, які вона повинна виконувати як окупаційна влада відповідно до міжнародного гуманітарного права, – зокрема, щодо захисту прав людини", – сказано в доповіді правозахисників.

Звіт про зловживання в Криму має 37 сторінок і супроводжується відеоматеріалами про залякування та переслідування жителів півострова, які виступають проти дій Росії в Криму.

Зокрема, правозахисники вказують на тиск із боку місцевої влади щодо кримськотатарського населення, активістів та журналістів.

Правозахисники також згадують про те, що кримчани, які хочуть залишатися громадянами України, кваліфіковані як іноземці, хоча перебувають "у власному домі і на власній території".

"Росія насправді не надає людям вибору, змушуючи обирати – або прийняти російське громадянство або зіткнутися з дискримінацією", – наголосила Горбунова.

В одній з останніх доповідей ООН по ситуацію з дотриманням прав людини в Україні також вказується на те, що в Криму погіршується ситуація з дотриманням прав людини і зростає кількість переселенців, які виїжджають з півострова на материкову Україну.

Як відомо, 16 березня 2014 на території Криму і Севастополя відбувся так званий "референдум" про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Україна, Європейський союз та США не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування