Астрономи запідозрили Росію у відновленні програми зі знищення супутників

Вівторок, 18 листопада 2014, 10:50

Західні космічні агенції виявили на орбіті дивний об’єкт, запущений російськими військовими, який підігрів чутки про розгортання кремлівського проекту зі знищення супутників.

Про це пише британська Financial Times.

За даними видання, протягом останніх тижнів астрономи-любителі та відстежувачі супутників з Росії та Заходу відстежували дивні маневри Об’єкту 2014-28Е, який підлітав до інших російських космічних об’єктів. Кульмінація настала на останніх вихідних, коли об’єкт наблизився до залишків ракети, яка вивела його на орбіту.

Спершу об’єкт прийняли за космічне сміття, яке потрапило у космос як частина ракети, запущеної у травні. Тоді Росія вивела на орбіту три супутники зв’язку "Родник" і приєднала їх до існуючого військового угрупування.

Видання допускає, що об’єкт може бути і цивільним, але незрозумілим залишається приховування Росією факту його запуску, а також його дивна поведінка у космосі.

Financial Times нагадує, що Росія офіційно законсервувала свою військову програму "Знищення супутників" після падіння залізної завіси, але відповідні дослідження повністю не припинилися. Більше того – військові чиновники РФ раніше публічно допускали відновлення програми у випадку погіршення стосунків зі США щодо програми протиракетного захисту.

Раніше, додає видання, Росія докладала найбільше зусиль для того, щоб не допустити розгортання космічних озброєнь, але не досягла у цьому успіху.

Також Financial Times наводить думку неназваного російського військового експерта про те, що на тлі дій інших держав за умов погіршення стосунків між Росією і Заходом, розгортання програми "Знищення супутників" матиме стратегічне значення.

Так, у 2007 році китайці, а у 2008 – американці продемонстрували можливість збивати супутники.

Крім того, у травні цього року китайський супутник Shijian 15 продемонстрував незвичні можливості і, ймовірно, перехопив інший китайський супутник Shijian 7 за допомогою руки-маніпулятора з дистанційним управлінням.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування