ЄС може скасувати санкції проти Януковича і його оточення - ЗМІ

Середа, 19 листопада 2014, 11:11

Через бездіяльність Генпрокуратури чиновники часів Віктора Януковича мають серйозні шанси вивести свої європейські активи з-під санкцій ЄС через суди.

Про це повідомляє видання "Апостроф" з посиланням на експертів, а також свої джерела, близькі до європейських інституцій.

Така позиція ГПУ також дозволяє представникам колишньої влади вільно відвідувати європейські країни.

Проблема полягає в тому, що українське силове відомство досі не зібрало докази злочинів багатьох колишніх чиновників, не повідомило їх про підозру і навіть не оголосило в міжнародний розшук.

Зокрема, статус підозрюваних так і не отримав Віктор Янукович-молодший син екс-президента, Артем Пшонка – син екс-генпрокуророра, Сергій Клюєв – брат колишнього секретаря РНБО Андрія Клюєва, Олексій Азаров – син екс-прем'єра, екс-міністр освіти і науки Дмитро Табачник, екс-міністр юстиції Олена Лукаш, а також колишні радники президента Ігор Калінін та Андрій Портнов.

Цей факт виданню у вівторок підтвердили в Генпрокуратурі.

Активи 18 колишніх чиновників колишньої влади були заморожені Євросоюзом "авансом" – Україна повинна надати ЄС докази злочинів, скоєних цими людьми, але до цих пір це не зробила. Це грає на руку колишнім чиновникам, які оскаржили санкції проти себе в європейському суді.

"ЄС кілька разів звертався до української сторони за необхідними документами, але ГПУ досі не надала жодних доказів причетності цих людей до злочинів. Для Євросоюзу є неприпустимим створення прецеденту, коли він програє в суді у зв'язку з неправомірним введенням санкцій. Коли з одного боку – немає документальних підтверджень, а з іншого боку – йде агресивний тиск через суди, альтернативним варіантом для Брюсселя може бути виведення цих осіб з списку санкцій до рішення суду", – стверджує джерело видання.

Експерти підтверджують, що при існуючому стані справ ймовірність скасування санкцій щодо соратників Януковича вкрай висока.

"Санкції – це не панацея, це подарунок Україні, це аванс від ЄС: вони доручають своїм банкам і правоохоронним органам знайти активи цих людей і заморозити їх, але Україна повинна зібрати докази і факти, що свідчать про їх злочинні дії. Відсутність розслідування – це найкраща допомога у скасуванні санкцій", – заявила виданню виконавчий директор Центру протидії корупції Дар'я Каленюк.

Адвокат Валентина Теличенко нагадала, що Портнов вже виграв в українських судах сім справ проти ГПУ і МВС щодо "неправомірності поширення інформації, яка шкодить його репутації".

"Все це – надзвичайно важливий аргумент у справі про скасування санкцій. Більш того, такі рішення дають можливість просити про статус біженця в європейських країнах, оскільки вони можуть бути використані як доказ політичного переслідування", – вважає адвокат.

Якщо санкції будуть зняті в судовому порядку, колишні чиновники зможуть вимагати від України компенсації за завдані збитки. Більш того, на думку Теличенко, Євросоюз може зажадати від України сплатити штраф за "надання інформації, яка не була правдивою".

"ГПУ, напевно, не розуміє або не хоче розуміти, що ключ від замка повернення вкрадених з України активів лежить в руках генпрокурора, у якого достатньо повноважень, щоб розслідувати те, як була вкрадена кожна гривня з держбюджету, і підтвердити кожен цей факт в країнах ЄС", – впевнена Каленюк.

Як відомо, раніше Портнов продемонстрував отриману шенгенську візу. Після цього з'ясувалося, що ні йому, ні Януковичу, ні іншим чиновникам колишньої влади не заборонений в'їзд в ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...