Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Волонтерів і переселенців досі обкладають податком - благодійник

Середа, 19 листопада 2014, 13:43

Волонтери, волонтерські організації й навіть міжнародні благодійні фонди досі обкладаються податками.

Про це розповіла директор "Українського форуму добродійників" Ганна Гулевська-керниш в ефірі "Громадського ТБ Донеччини".

"Добродійники повинні сплачували податки за те, що вони надають допомогу. Волонтери збирають гроші на свої приватні картки. Зараз уся допомога, яка надходить на ці картки, вважається доходом і автоматично попадає під дохід фізичної особи", - розповіла Гулевська-Керниш.

Вона вважає нонсенсом оподатковувати добродійників, у той час, коли в держави немає своїх ресурсів допомоги. Головною функцією "Українського форуму добродійників" є лобіювання законів на підтримку пов'язану зі скасуванням оподатковування. 

"Тому як ми профспілкові добродійники, у сьогоднішній ситуації ми захищаємо інтереси тих добродійників, або волонтерів, або інститутів, які надають допомогу. Для нас сьогодні важливо пролобіювати підтримку, пов'язану з оподатковуванням", - пояснила Ганна.

За словами Гулевської-Керниш, президентом і кабміном підписані багато указів про скасування оподатковування осіб потерпілих і переміщених із зони АТО, однак не створюються механізми їх реалізації. Держава не тільки не хоче допомагати, але й намагається заробити на допомозі інших. 

"Був прийнятий закон 25 вересня "Про деякі зміни  в оподатковуванні на добродійну діяльність". Це закон адміністрації президента, він ініційований Петром Порошенком. На базі фіскальної служби створюється реєстр волонтерів. Волонтери можуть зареєструватися і їх звільняють від податків", - нагадала вона. 

"Буквально минулого тижня в мене були зустрічі з фіскальною службою, з начальниками й заступниками департаментів і я задала їм пряме запитання: "Реєстрація в цьому реєстрі волонтерів припускає автоматичне звільнення від податків?". Відповідь була "Ні". Позиція фіскальної служби проста. Нехай люди реєструються, а далі ми будемо з ними говорити", - розповіла вона.

"Це дуже ризиковано, тому що при реєстрації ви відкриваєте всі свої банківські рахунки, усю інформацію про вступи", - пояснила волонтер.

Вона підкреслила, що необхідно визначити чіткі критерії до яких буде вимога для занесення до реєстру волонтерів.

"Тому що волонтери, які допомагають, можуть потрапити під штрафи й адміністративну відповідальність. Найдивніший пункт закону, який зараз активно розробляється міністерством фінансів, що якщо кошти волонтер не встигнув витратити на доброчинність, то вони всі мають бути переведені в державний бюджет", - сказала Гулевська-Керныш.

Держава не тільки оподатковує волонтерів і благодійні фонди, але й переселенців, які одержують адресну допомогу, те ж саме стосується й зборів грошей на операції й лікування поранених в АТО солдат і родин загиблих. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування