Генсек НАТО: Росія ламає засновану на правилах систему

Четвер, 20 листопада 2014, 10:11

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг звинуватив Росію у зриві мінських угод і порушенні всіх правил.

Про це він сказав в інтерв'ю Delfi, яке з'явилося на сайті 19 листопада, напередодні візиту генсека до Таллінна, повідомляє "Дождь".

"Ми бачимо Росію, яка ламає засновану на правилах систему. Ця система лежала в основі безпеки Європи багато років. Росія робить це, порушуючи міжнародне право, не поважаючи міжнародні зобов'язання", - заявив Столтенберг.

За його словами, Росія продовжує постачати сепаратистам на південному сході України устаткування, військову силу й зброю.

"Ми бачимо ескалацію війни, бачимо перевезення техніки з Росії в контрольовані сепаратистами частини України, бачимо рух танків, вантажівок, військових сил, артилерії та просунутих систем ПРО", - заявив генсек НАТО.

При цьому ТАСС пише, що Столтенберг висловив зацікавленість Північноатлантичного альянсу в розвитку конструктивних відносин із Росією.

"Ми прагнемо до конструктивних відносин із Росією", - кілька разів повторив генсек, але додав, що "агресивні дії Росії" зменшують їх можливість.

"Ми закликаємо Росію поважати міжнародне право, поводитися в рамках міжнародних зобов'язань", - сказав він.

"У наших інтересах – уникати повернення в період конфронтації, ми повинні прагнути до співпраці й конструктивних відносин із Росією", - заявив Столтенберг.

Він також зазначив, що рішення про можливий вступ до НАТО Швеція й Фінляндія повинні ухвалювати самі.

На запитання про контракт Франції та Росії на будівництво вертольотоносців класу "Містраль" генсек Альянсу відповів: "Військовий експорт - внутрішня справа кожної країни… НАТО такі питання не вирішує".

Однак Столтенберг додав: "Хотілося б вірити, що всі країни НАТО, у тому числі й Франція, ясно розуміють наслідки своїх дій".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News