Бойовики "ДНР" заснували військові суди з правом засуджувати до розстрілу

Четвер, 20 листопада 2014, 09:47

Бойовики в самопроголошеній "Донецької народній республіці" вводять інститут військово-польових судів з правом винесення смертного вироку.

Про це повідомили в четвер в прес-центрі "уряду і народної ради ДНР", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"ДНР вводить в районах, що знаходяться на військовому положенні, а також районах військових дій спеціальний порядок організації та комплектування військових судів і судочинства", – йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, під юрисдикцію військово-польових судів потрапляють такі справи, як непокору наказу командира, вбивство, держзрада, шпигунство, диверсія, умисне знищення майна, мародерство, розбій, грабіж, розкрадання і пошкодження військового майна, ухилення від військової служби або дезертирство.

"Про кожен вирок, яким присуджується до смертної кари (розстрілу), військово-польовий суд негайно надсилає офіційні повідомлення голові військового трибуналу "ДНР" і Генпрокурору в письмовій формі, які, в свою чергу, зобов'язані негайно організувати перевірку законності та обґрунтованості вироку", – говориться у повідомленні.

Якщо смертний вирок визнаний незаконним, голова Військового трибуналу або генпрокурор "ДНР" повинні опротестувати його протягом 7 днів, зазначають в прес-центрі.

"В цьому випадку вирок підлягає скасуванню, а кримінальна справа направляється на новий розгляд відповідним військовим судом в іншому складі суддів. Якщо протест не надходитиме, вирок буде приведений у виконання. Решта вироків набирають законної сили з моменту проголошення і негайно приводяться до виконання", – йдеться в прес-релізі.

За інформацією прес-центру, військовий трибунал "ДНР" розглядає в порядку нагляду справи за скаргами на вироки військово-польових судів.

"Військово-польовим судам підсудні злочини, скоєні військовослужбовцями на посаді до командира роти включно. Військовому трибуналу підсудні злочини, скоєні військовими начальниками на посаді від начальника служби (командира батальйону) і вище", – йдеться в повідомленні.

До складу військово-польового суду повинні входити один суддя і два народних засідателя з числа військовослужбовців, "не зацікавлених у результаті справи". За клопотанням підсудного допускається розгляд справ колегією з трьох суддів.

"Військовий трибунал "ДНР" розглядає справи колегією у складі трьох суддів військово-польового суду. При розгляді кримінальних справ, за якими в якості міри покарання передбачається смертна кара, обов'язково участь державного обвинувача", – йдеться в повідомленні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування