Росія і Абхазія створять спільну армію

Понеділок, 24 листопада 2014, 15:25

Росія і невизнана Абхазія, яка відкололася від Грузії, підписали в понеділок 10-річний договір "про союзництво і стратегічне партнерство", який передбачає створення об'єднаних збройних сил.

Про це повідомляє "Російська служба Бі-Бі-Сі".

Підписання документа відбулося в Сочі, куди на запрошення російського президента Володимира Путіна прибув лідер самопроголошеної республіки Рауль Хаджимба.

Першими пунктами в договорі значаться кроки, спрямовані на "формування спільного простору оборони і безпеки". Договір передбачає створення протягом року об'єднаного угруповання військ "для відбиття агресії".

Не пізніше як через три роки після підписання договору на російські засоби буде проведена модернізація абхазької армії. Росія організує підготовку абхазьких військовослужбовців та оснастить армію "сучасними видами озброєння".

Крім того, передбачається передислокація сил і засобів з російсько-абхазького кордону на кордон між Абхазією і підконтрольною Тбілісі територією.

Росія, згідно з договором, бере на себе ряд зобов'язань з охорони абхазько-грузинського кордону, інженерно-технічне оснащення якого планується завершити за два роки. Передбачається, що сторони будуть спільно займатися охороною цього кордону.

За словами президента Абхазії, самостійно Сухумі б не впорався з охороною кордону.

Обидві сторони беруть на себе зобов'язання надати допомогу, в тому числі і військову, у випадку якщо одна із сторін піддасться озброєному нападу.

Росія також обіцяє "сприяти зміцненню міжнародних зв'язків Республіки Абхазія, включаючи розширення кола держав, які офіційно її визнаватимуть, і створенню умов для вступу Республіки Абхазія в міжнародні організації та об'єднання".

Москва у відповідь на військову співпрацю обіцяє підвищити в Абхазії зарплати "основних категорій працівників державних установ у сфері охорони здоров'я, освіти, науки, культури, спорту та соціального обслуговування громадян до рівня, порівнянного з рівнем оплати праці відповідних категорій працівників в Південному федеральному окрузі Російської Федерації".

У ході зустрічі Путін заявив, що фінансова допомога, що надається Москвою Сухумі, з підписанням договору буде збільшена в два рази. Зокрема, в 2015 році вона досягне 5 млрд рублів.

Публікація в жовтні російського варіанту договору викликала обурення серед грузинських політиків, у тому числі і тих, хто виступав за спроби нормалізувати відносини з Росією і за прямий діалог з Москвою.

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі тоді заявив, що уряд бачить загрозу анексії грузинських територій, і якщо договір між Москвою і Сухумі буде підписаний в тій формі, в якій він був опублікований, це в першу чергу зашкодить абхазам і стане для них загрозою.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...