США озвучили в ОБСЄ факти порушення Росією мінських угод

Вівторок, 25 листопада 2014, 10:16

Глава місії США при ОБСЄ Даніель Байєр озвучив на Постійній раді ОБСЄ у Відні ряд фактів порушення Росією її зобов'язань та домовленостей щодо врегулювання ситуації на сході України.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на Держдепартамент США.

"Корінь проблеми в східній Україні залишається незмінним: грубе порушення Росією суверенітету України та її територіальної цілісності, а також невиконання зобов'язань, які вона дала в Мінську", – наголосив американський представник у понеділок.

Зокрема, за його словами, Росія не вивела усі незаконні збройні формування, техніку та бойовиків з України; сепаратисти скористалися узгодженою паузою в протистоянні, розширивши свій територіальний контроль за межами лінії припинення вогню, визначеною в Мінській угоді; атаки сепаратистів значно почастішали, особливо на позиціях навколо донецького аеропорту, Дебальцевого та Маріуполя, а також північного заходу від Луганська.

Крім того, повідомив представник, Росія продовжує порушувати український повітряний простір своїми вертольотами та безпілотними літальними апаратами, провалила відновлення контролю українським урядом на українській стороні кордону та не дозволила розширити Місію спостерігачів на російських пунктах пропуску Гуково та Донецьк.

Представник США також засудив черговий російський конвой з 20-ти автомобілів, який у порушення всіх норм перетнув кордон з Україною 16 листопада. Він, крім того, нагадав про систематичні порушення прав людини в Криму та неможливість роботи місії ОБСЄ на півострові.

Байєр наголосив, що у Вашингтоні готові поглиблювати санкції проти Росії, якщо вона продовжить ескалацію конфлікту.

"Сполучені Штати продовжують підтримувати мінські домовленості та закликають до їх повного виконання. Ми закликаємо Росію виконати свої міжнародні зобов'язання та негайно припинити протиправні дії проти України", – підсумував глава Місії США при ОБСЄ.

Як відомо, раніше посол США у Росії Джон Теффт заявив, що Україна дотримується мінських угод, а Росія – ні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News