Експерт із РФ: США мають намір розібратися з фактами катувань

Середа, 10 грудня 2014, 14:30

У Росії поки не уявляється можливим публікація доповіді про тортури подібно до тієї, яку оприлюднили нещодавно в США в результаті багаторічного розслідування сенатської комісії.

До такого висновку схиляються опитані Російської службою "Голосу Америки" російські та міжнародні правозахисники.

У багатосторінковому доповіді наголошується, що співробітники ЦРУ після подій 11 вересня катували підозрюваних у тероризмі при допитах, порушуючи тим самим основоположні принципи і цінності країни.

У доповіді стверджується, що методи ведення допиту були більш жорстокими, ніж заявляли представники ЦРУ, вводячи Конгрес і Білий дім в оману щодо своєї діяльності.

ЦРУ використовувало загрози сексуального характеру, тортури утоплення та інші жорстокі методи при допиті осіб, підозрюваних у тероризмі, причому всі ці методи виявилися неефективні для отримання важливої інформації.

Голова російського "Комітету проти тортур" Ігор Каляпін неоднозначно сприйняв доповідь.

"Звичайно, те, що офіційні агенти держави США застосовували тортури, це шокує, це жахливо, - міркує він. - Але публікація такої доповіді, на мій погляд, говорить про здоров'я американського суспільства і про те, що в США здорова політична система".

Оприлюднення доповіді свідчить про те, що США з цією проблемою мають намір розібратися всерйоз, впевнений Каляпін.

"Основний параметр, який треба завжди тут враховувати, як на такі факти реагує суспільство і державою, - додав він. - Тому тортури заборонені законодавством всіх цивілізованих країн".

В силу цього у нього певний оптимізм викликає реакція держструктур США.

"Тому що доповідь підготовлено не правозахисною організацією, а сенатською комісією, - пояснив голова "Комітету проти тортур". - І те, що ця доповідь викликає обурення, в тому числі в США, це нормально. Саме це і є показником морального здоров'я країни".

За словами Каляпіна, аналогічна доповідь неможлива в Росії.

"Хоча вже повірте, в Росії теж є, що написати в доповіді про застосування тортур, - продовжив він. - Це пов'язано не тільки з війною в Чечні. Тортури у нас часто застосовуються в поліцейській практиці, коли часто-густо вибиваються показання…".

На його погляд, головна біда Росії в тому, що ці факти давно нікого не шокують.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування