Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Програму Кабміну треба доопрацювати – експерти РПР

Четвер, 11 грудня 2014, 07:57

Програму уряду потрібно доопрацювати, заявляють експерти ініціативи "Реанімаційний пакет реформ"

Громадська ініціатива "Реанімаційний Пакет Реформ" має суттєві зауваження до програми уряду, яка є "набагато слабшим та вужчим документом, аніж Коаліційна угода", йдеться в заяві.

Експерти вимагають публічного обговорення цього важливого документу для подальшого доопрацювання.

"Принципово важливо не затверджувати в парламенті цей проект на тій підставі, що він не реалізує положення Коаліційної угоди, а часом фактично суперечить їй", - заявляє РПР.

"Так, в документі немає ні слова про реформу Кабінету міністрів та центральних органів виконавчої влади, що дає підстави констатувати, що уряд не готовий починати реформи з себе", - йдеться у заяві.

"У програмі діяльності уряду зазначено лише про 10%-ве скорочення штату Кабінету міністрів, водночас відсутні конкретні заходи з реформування міністерств, запровадження в них посад керівників апаратів міністерств, перетворення решти центральних органів виконавчої влади (служби, інспекції, агентства) у виключно адміністративні органи, які не формують державної політики", - вказують експерти.

У програмі уряду "не передбачені заходи щодо національної політики з енергоефективності", яка є основою енергетичної незалежності. "Зокрема, в плані дій уряду немає положень про обов’язковий комерційний облік всіх видів енергії", - зазначає РПР.

На думку експертів, "таким чином продовжиться практика корупції та розкрадань енергоносіїв, які становлять десятки мільярдів гривень щороку".

Обіцяна децентралізація представлена в програмі уряду лише "косметичними" змінами, додають вони. Зокрема, вона не містить повного виконання заходів, передбачених концепцією реформи місцевого самоврядування, узгодженої урядом 1 квітня 2014 року.

У програмі КМУ відсутні заходи, які дозволяють формувати нові місцеві ради на новій "просторовій основі", прописані в коаліційній угоді. А головні заходи з децентралізації потрібно провести до місцевих виборів восени 2015 року.

У програмі не передбачено заходів із наближення законодавства України до законодавства ЄС з метою подолання фітосанітарних, санітарних та технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та ЄС. Це ускладнить вихід українського бізнесу на ринки ЄС, тоді як російський ринок майже закритий і бізнес несе великі збитки.

Крім того, уряд планує розпочати широкомасштабну реформу судової системи через внесення змін до Конституції аж після 2016 року. На думку експертів РПР, цю реформу необхідно ініціювати не пізніше першої половини 2015 року.

Серед іншого, у програмі уряду не йдеться про реформування системи публічних фінансів, впровадження принципу "Прозорий бюджет", визначені Коаліційною угодою пріоритетними.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:15
У КНУ спалахнув скандал, науковці обурені: цьогоріч на програмі про ранній Всесвіт не буде магістратури
10:07
Киян просять розповісти, де і як вони стикалися з корупцією у столиці
10:05
Вчені дослідили, чому 41 тисячу років тому Земля постраждала від космічних променів
09:59
Прикордонники дали бій російській ДРГ на Сумщині
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
Усі новини...