Тільки 14% українців відносяться до середнього класу - опитування

Вівторок, 16 грудня 2014, 11:00

В Україні тільки 14% жителів можна віднести до середнього класу, до вищого - 1,4%.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова, пише ZN.UA.

В Україні "ядро" середнього класу складають 14% респондентів. Ще 34,8% опитаних відносяться до "периферії" середнього класу.

Друга велика група - третина опитаних (30,7%) - нижчий клас. До найменш кількісного - вищому класу - відносяться лише 1,4%. Не визначилися ще 19,1%.

Як зазначають соціологи, чим вище статус соціальної групи, тим більше в ній молоді і менше - людей старшого віку.

Крім того, чим вище статус має соціальна група, тим менше в ній жінок.

Часто люди з низькими доходами завищують самооцінку свого статусу, відносять себе до середнього класу, хоча за об'єктивними показниками не дотягують до цього рівня.

У соціальній структурі "ядра" середнього класу найчастіше представлені фахівці (28%), підприємці (11%), кваліфіковані робітники (15%), управлінці (11), пенсіонери (9%) і службовці (9%).

Більшість українців - 34,8% - периферія середнього класу. Інфографіка Центру Разумкова via zn.ua  

Найбільші шанси потрапити в середній клас (особливо в його "ядро") мають жителі великих міст. Найбільш високою частка представників "ядра" середнього класу - у містах західних і центральних областей.

Важливою є роль освітнього фактора у формуванні середнього класу, тому розвиток освіти має бути одним із пріоритетів державної політики.

При формуванні середнього класу має місце міжгенераційна відтворюваність - батьки представників "ядра" середнього класу також переважно належали до нього.

У соціальній структурі вищого класу - підприємці (18%), кваліфіковані робітники (15%), фахівці (14%), пенсіонери (13%), управлінці (9%) та студенти (9%).

Серед представників нижчого класу найбільшу соціальну групу складають пенсіонери (45%). 14% складають кваліфіковані робітники, 9% - непрацюючі та безробітні, 8% - некваліфіковані або сільськогосподарські робітники, 7% - фахівці.

В цілому непрацюючі (пенсіонери, безробітні, домогосподарки, студенти, інваліди) складають 61% представників нижчого класу, що (поряд з високою часткою літніх людей) в значній мірі визначає соціальні характеристики цієї групи.

Як відзначають у Центрі Разумкова, до "ядра" середнього класу відносяться ті, кому "в цілому вистачає коштів на життя", "на життя і основні покупки вистачає, однак не немає можливості придбати автомобіль і квартиру", "можуть купити все, що завгодно".

Центр Разумкова проводив масовий репрезентативний соціологічне опитування громадян України, а також групові інтерв'ю (фокус-групи) 26 вересня-10 жовтня 2014.

Було опитано 10054 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України за винятком Криму за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 1% з імовірністю 0,95. Дослідження здійснено за фінансової підтримки уряду.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...