Атестація українських суддів займе не менше шести років – АП

Вівторок, 16 грудня 2014, 13:07

Атестація суддівського корпусу, яка буде проведена в рамках судової реформи в Україні, займе не менше шести років.

Про це в інтерв'ю порталу Юрліга повідомив заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов.

"Ідея полягала в тому, щоб атестувати всіх суддів і зробити таку атестацію регулярною та обов'язковою для кожного судді. Але це сказати простіше, ніж зробити. У країні майже дев'ять тисяч суддів. І якщо навіть проводити цю атестацію безперервно, то знадобиться років п'ять – шість, і то, якщо дуже інтенсивно працювати", – сказав він.

За словами Філатова, зараз обговорюється проведення атестації в першу чергу для суддів Верховного, касаційного та апеляційних судів.

"Судді першої інстанції можуть, з певними винятками, на першому етапі залишитися не охопленими цією атестацією. Але надалі ми опрацюємо ті додаткові заходи, які дозволять відсіяти некваліфікованих і корумпованих суддів", – запевняє заступник голови АП.

Він додав, що ще залишається інструмент дисциплінарної відповідальності, який також діє відносно суддів першої інстанції.

За словами Філатова, в рамках атестації на кожного суддю буде заведено приватне досьє, де відображатимуться результати його діяльності за відповідний період.

"У тому числі і статистика розгляду справ, подані скарги на суддю і результати їх розгляду, а також будь-яка інформація, що стосується відповідності судді критеріям, які встановлені законодавствам", – сказав він.

Перевірка буде являти собою атестаційний іспит, мета якого – перевірка виконання суддею його обов'язків підтримувати і підвищувати свій професійний рівень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування