В Угорщині пройшли багатотисячні протести проти "друга Кремля" Орбана

Середа, 17 грудня 2014, 08:33

У вівторок тисячі угорців протестували під Міністерством економіки та будівлею парламенту в Будапешті проти підвищення податків і корупції, демонструючи зростання невдоволення урядом прем'єр-міністра Віктора Орбана; дійшло до сутичок з поліцією.

Про це повідомляє Reuters.

Протестувальники також піддали критиці ослаблення демократії, освітню реформу і політику, яка, на їх думку, привела до бідності.

Крім того, враховуючи стрімке падіння рубля, Орбанове загравання з Кремлем вже не видається вигідним, інвестиції та торгівля опинились під питанням.

Мітингувальники скандували "Орбана геть!", "Fidesz - мафія" тощо.

"Я тут, тому що придушення моїх демократичних прав і свобод зачіпає мою гідність" - сказав один з учасників акції, Андреа Рошер.  

"Існує внутрішній тиск, дипломатичний тиск плюс внутрішні протиріччя в Fidesz, і уряд явно не в змозі впоратися з цією купу конфліктів ефективно", - зазначив інший мітингувальники, директор центру політичного капіталу Петро Креко.

За цого словами, наступні вибори мають відбутися в 2018 році, тому мітинги не представляють безпосередньої загрози для Орбана, але якщо відбудеться їх інституалізація, вони можуть стати загрозою.

Незважаючи на те, що організатори декларували мирний протест, без сутичок з поліцією не обішлося. Зокрема, групи мітингувальників намагалися вступити в бійку з поліцією, як повідомляє виданняvalasz.hu, щонайменше одну людину затримали.

Після завершення офіційної частини протестів, мітингувальники не бажали розходитися і направились до парламенту. Поліція взяла будівлю в очеплення і застосувала щодо протестувальників сльозоточивий газ.

За словами організаторів, наступна акція має відбутися 2 січня повідомляє видання Blikk.hu.

Нагадаємо, прем'єрство Орбана відзначилося багатьма вкрай суперечливими законодавчими ініціативами.

У жовтні через масові протести сотень тисяч угорців Орбан був змушений заморозити свої плани щодо запровадження податку на інтернет. 

Критики закидали Орбану та його партії Fidesz, що в такий спосіб вони намагаються послабити опозицію та їхні ЗМІ, для яких інтернет часто є одним з головних медіа.

Раніше в листопаді в Будапешті вже проходили масові протести проти корупціїдоходило до штурму прламенту.

"Європейська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...