Окупанти хочуть здирати з пасажирів потягів плату за в'їзд у Крим і вантажі

Середа, 17 грудня 2014, 08:49

З пасажирів поїздів і відправників вантажу в окупованому Криму планують брати спеціальний збір при перетині "кордону", пише газета "Комерсант".

Таким чином в уряді РФ сподіваються компенсувати збитки Кримської залізниці у зв'язку з відмовою "Укрзалізниці" платити за проходження поїздів по території півострова.

Розмір збору ще не визначений, але джерела видання говорять, що може йтися приблизно про 800 рублів із особи. 

У листопаді віце-прем'єр РФ Дмитро Козак, який курує Крим, провів нараду, на якій обговорювали заходи підтримки Кримської залізниці, розповіли джерела на ринку.

Проблеми в Кримської залізниці виникли у зв'язку з відмовою "Укрзалізниці" відраховувати підприємству гроші за курсування українських поїздів по території півострова (Кримська залізниця аналогічний тариф українській компанії, за твердженням видання, платить). 

На нараді було запропоновано, щоб недоотримані Кримською залізницею суми доплачували пасажири й відправники вантажу. За даними співрозмовників видання, "рішення зафіксовано у протоколі, строк виконання доручення – 1 грудня".

Але механізм ще не набув сили, бо "потрібне ретельне пропрацювання". 

Один зі співрозмовників газети в уряді каже, що розмір збору не нарахований. За його оцінкою, збір може скласти близько 800 рублів із пасажира й буде стягуватися кримською "прикордонною службою", кінцева сума буде залежати від "маршруту проходження й відстані".

"Процедура буде наступною: у поїзд заходить кондуктор, який продає квитки пасажирам",- розповідає інше джерело, близьке до Мінтрансу.

За його словами, аналогічним чином буде стягуватися плата за вантаж, що приходить на станцію.

Голова Кримської залізниці Андрій Каракулькін підтвердив, що "таке протокольне рішення є", але відзначив, що розпоряджень із цього приводу до них не надходило. 

В "Укрзалізниці" заявили, що залізничні шляхи Криму – її власність, вони ніколи не платили й не збираються платити самим собі за користування інфраструктурою.

Ще у квітні Рустам Теміргалієв, який називав себе "першим віце-прем'єром" Криму, говорив: "При курсуванні поїздів по Криму всі гроші відраховуються Придніпровській залізниці (входить в "Укрзалізницю"), до якої раніше була прикріплена Кримська залізниця".

Зараз між Україною й Кримом курсують 12 поїздів: із материкової України в Сімферополь і Севастополь і з Євпаторії й Сімферополя до Москви.

За даними "Укрзалізниці", за 11 місяців пасажиропотік скоротився в 2,7 рази, до 1,2 млн осіб.

За даними кримських ЗМІ, квитки на поїзди формування Кримської залізниці подорожчали через перехід Криму на російську систему обліку, за якою для України застосовується міжнародний тариф. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:39
Держдеп: США не можуть відбивати атаки в небі над Україною, щоб не втягуватися в протистояння з Росією
00:14
ПСЖ в більшості розгромив "Барселону" та вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів
00:09
футбол"Боруссія" в шаленому матчі здолала "Атлетико" на шляху в півфінал Ліги чемпіонів
23:45
Президентка Грузії терміново звернулась до Макрона та Мішеля через закон про "іноагентів"
23:43
З Донеччини евакуювали ще 49 мешканців на Рівненщину та Львівщину
23:24
Держдеп: Блінкен обговорить китайську військову допомогу Росії на зустрічі G7
23:05
Армія РФ обстріляла село на Донеччині: загинула жінка
22:51
Новини економіки 16 квітня: питання онлайн-казино розглянуть на РНБО, суд скасував арешт 20% акцій Lifecell
22:35
відеоНа протестах у Тбілісі правоохоронці почали затримання й застосували сльозогінний газ
22:14
Білий дім готовий розглянути законопроєкти про фінансування, зокрема для України
Усі новини...