Квіташвілі прогнозує страхову медицину до кінця 2015 року

Середа, 17 грудня 2014, 13:37

Страхова медицина в Україні може запрацювати вже до кінця 2015 року.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі на брифінгу в мерії Києва в середу, передає Інтерфакс-Україна.

"Думаю, якщо страхова медицина почне працювати через рік або до кінця наступного року, це буде дуже добре", - сказав Квіташвілі.

Він вважає, що на першому етапі необхідно буде дати можливість лікарням "заробляти гроші легально і самостійно".

Також міністр зазначив, що сьогодні система охорони здоров'я фінансується за принципом "гроші йдуть на утримання медичних установ", що не дає гарантій якості надання медичних послуг.

На його думку, необхідно, щоб працював інший принцип - "гроші йдуть пацієнтам", при цьому у пацієнта є можливість вибору лікаря, а у лікарень є можливість для легального і самостійного заробітку.

З цією метою за допомогою фінансових коштів Світового банку, а також ВООЗ і ЮНІСЕФ планується розробити стандарти медичних послуг, а також тарифи на них.

Надалі це дасть можливість перейти до обов'язкового медичного страхування, зазначив Квіташвілі.

Мер Києва Віталій Кличко в свою чергу зазначив, що в Києві близько 3,5 млрд грн в медичній сфері перебуває в тіні. "Нам потрібно, щоб ці гроші працювали на киян, а не на окремі персоналії", - підкреслив він.

Його заступник Михайло Радуцький пояснив, що на першому етапі до 1 січня планується прийняття низки законопроектів у сфері медицини. За його словами, такі законопроекти вже розроблені і внесені до Верховної Ради.

При цьому планується забрати функції з проведення тендерів у Міністерства охорони здоров'я, що дозволить виключити корупційну складову при складанні тарифів, оскільки в них входить вартість товарів і послуг, що закуповуються через тендери.

Радуцький прогнозує, що результати від реформування охорони здоров'я кияни відчують вже влітку 2015 року.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...