СБУ хоче публічного суду над Пукачем

П'ятниця, 19 грудня 2014, 09:17

СБУ вимагатиме від Апеляційного суду Києва розглядати публічно скаргу на вирок колишнього генерала МВС Олексія Пукача, якого засуджено до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Про це заявив голова СБУ Валентин Наливайченко в ефірі каналу "1+1", повідомляє прес-служба відомства.

"Ми завтра звернемось до суддів Апеляційного суду. Моє наполягання та моя позиція – всі матеріали по справі мають бути розсекречені", – підкреслив він.

Наливайченко додав, що потрібно виявити  політичну та правову волю для завершення розслідування справи Гонгадзе: покарання замовників вбивства, на яких посадах вони б не перебували свого часу.

Голова СБУ нагадав, що Пукач був затриманий у 2009 році. Він тоді заявив, що більше не хоче зберігати таємниці про велику кількість відомих йому злочинів, у тому числі за участі колишніх високопосадовців, та готовий співпрацювати зі слідством. Пукач був готовий розповідати про вбивство Гонгадзе та про те, хто давав йому відповідний наказ.

На переконання Наливайченка, відкрите засідання суду дозволить всім почути правду про справжніх замовників вбивства журналіста.

За його словами, Гонгадзе став першою жертвою тоталітарного режиму, а далі "цей кримінальний товарняк" понісся по всій країні, але Революція гідності його зупинила.

Наливайченко запевнив, що СБУ готова сприяти розслідуванню щодо високопосадовців чи олігархів, причетних до злочинів проти громадян – починаючи від справи Гонгадзе та закінчуючи злочинами проти Небесної сотні.

Голова СБУ додав, що має бути оприлюднена інформація й про роботу колишньої влади проти журналістів.

"Ця підступна робота людей з числа колишніх спецслужб та Міністерства внутрішніх справ має бути відома. Потрібно раз і назавжди законом заборонити всім працювати проти журналістів", – сказав він.

Як відомо, в четвер колишній перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що за припинення кримінальної справи проти екс-президента Леоніда Кучми у справі про вбивство Гонадзе було сплачено хабар розміром у мільярд доларів.

Пукач був засуджений до довічного ув'язнення, однак тепер у його справі розглядається апеляція.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...