Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

У Чечні силовики знесли ще 5 будинків родичів бойовиків

Вівторок, 23 грудня 2014, 18:06

Російські силовики знесли ще п'ять будинків родичів бойовиків у Чечні.

Про це повідомляє правозахисна організація "Мемориал".

Як зазначили правозахисники, сьогодні відомо всього про 15 знищених будинках.

Так, у селі Алпатово Наурського району жила сім'я Імрана Уціміэва. Син Імрана, 18-річний Байсангур, півроку тому пішов з дому. За словами селян, родичі не знали, де він знаходиться. 4 грудня він брав участь в атаці на Грозний і загинув. 5 грудня батько і сестра впізнали його.

У ніч на 6 грудня вулицю Північно-Східну в Алпатово перекрили силовики. Будівлю підпалили. Будинок вигорів повністю.

Всього силовики знищили вже 15 будинків. Фото: memo.ru 

У Гудермесі (вул. Червоноармійська, буд. 219) мешкала родина Руслана Магомадова. Син Магомед був серед бойовиків, які брали участь в атаці на Грозний 4 грудня. Після цих подій сім'я виїхала з міста.

У ніч з 12 на 13 грудня до їхнього будинку під'їхали "Камази" та інша важка техніка. Будівлю знесли. Будівельне сміття вивезли на звалище.

Всього силовики знесли вже 15 будинків. Фото: memo.ru 

У ніч з 12 на 13 грудня силовики повністю знесли будинок Султана Вахаєва в селі Гелдаган Курчалоєвського району (вул. Сонячна, буд. 13). Будівля пустувала: в 2013 році родина виїхала з республіки.

При знесенні силовики використовували важку техніку. На місці будинку залишилася купа будівельного сміття.

За словами селян, син Султана Адам давно приєднався до учасників незаконних збройних формувань (НЗФ). У вересні 2010 року силовики вже спалювали будинок Вахаєва. Після цього сім'я заново відбудувала житло. Султан заробляв на життя торгівлею запчастин до газових печей.

У селі Кошкельді Гудермеського району таким же чином розгромили домоволодіння, яке належало родині Дауда Шабанова.

Власники давно померли, в будинку ніхто не жив. Один із синів - член НЗФ з перших днів другої чеченської війни.

Жителі села Ішхой-Юрт Гудермеського району розповіли, що в ніч з 20 на 21 грудня знесли будинок Масари Вадалової (вул. Миру, д. 73). Один із синів, Асламбек, долучився до НЗФ на початку першої чеченської війни.

5 грудня 2004 на прикордонному пункті в м. Дербент Республіки Дагестан були затримані і після цього зникли троє синів Масари - Шаїд, Назарбек і Данілбек. Її чоловік Ілімсолта помер. 5 березня 2008 пішов з дому і не повернувся син Алібек.

Як відомо, після атаки бойовиків на Грозний в ніч на 4 грудня зав'язався бій, в результаті якого загинули 14 поліцейських, 11 бойовиків і двоє мирних жителів. Були зруйновані Будинок друку і школа.

Того ж дня глава Чечні Рамзан Кадиров пригрозив, що родичів бойовиків будуть видворяти з республіки, а їхні будинки - зносити. Фактично він говорив про введення колективної відповідальності для сімей людей, що пішли в збройне підпілля. Виступ Кадирова було показано по місцевому телебаченню.

Наступного дня, 6 грудня, силовики почали спалювати будинки родичів бойовиків.

На прес-конференції Путіна 18 грудня Ксенія Собчак запитала у нього, чому Кадиров до суду оголосив винними родичів повстанців, загрожує їм вигнанням з Чечні і дозволив спалити їхні будинки.

Путін відповів, що Кадиров буде дотримуватися закону, але його заяви "відповідали очікуванням людей".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування