Представлено річний моніторинг пропаганди РФ: брехня та інсинуації

Середа, 24 грудня 2014, 12:59

"Телекритика" підбила підсумки річного моніторингу проросійської пропаганди у ЗМІ і презентувала результати соцдослідження впливу пропаганди на Україну.

Про це йдеться у прес-релізі громадської організації.

За словами керівника "Телекритики" Наталії Лігачової, розпочався процес відходу українського медійного простору від тотальної залежності від російського продукту та російського "порядку денного".

"Ідеї "русского мира" вочевидь назавжди будуть відторгнуті більшою частиною українського суспільства та навіть  українських політиків", – впевнена вона.

В свою чергу виконавчий директор організації Діана Дуцик заявила, що інтенсивність та агресивність російської пропаганди подекуди перевершувала пропаганду часів "холодної війни".

"На жаль, наслідки цієї пропаганди для обох країн просто нищівні, на відновлення довіри як між державами, так і між простими людьми піде не один рік, навіть якщо війна закінчиться", – зазначила вона.

Згідно з повідомленням, навесні фейкову інформацію та заклики до насильства поширювали здебільшого через соцмережі, потім – через новостворені і захоплені сепаратистами ЗМІ. Найбільш "витонченими" інструментами маніпулювання читачами і глядачами, за висновками експертів, були: підбір "правильних" слів ("ополченці", "республіки"), апеляція до емоцій (образи дітей, жінок), заклики до миру за будь-яку ціну.

Моніторинг виявив сліди пропаганди в деяких національних (газети "Вести", "Комсомольская правда в Украине", канал "112 Україна") та місцевих ЗМІ (одеська ТРК "Репортер"),  заявах політичних партій (КПУ, "Опозиційний блок") та окремих органів влади (Донецька міська та Луганська обласна ради).

"Російська пропаганда використала, мабуть, весь спектр найбрудніших технологій. Відверта брехня, інсинуації ціною людських життів, нагнітання істерії, розпалювання міжетнічної, міжконфесійної ворожнечі, відкриті заклики до насильства", – заявив Роман Шутов, експерт з моніторингу російської пропаганди та програмний директор "Телекритики".

Організація також заявила про намір ініціювати діалог між владою, медіаекспертами, менеджерами та журналістами для протидії російській пропаганді.

Згідно з дослідженням, 42% жителів України вважають, що українські медіа вплинули на формування проросійських настроїв на сході України та в Криму – така думка однаково поширена і на заході, і на сході країни.

82% опитаних переконані, що українські медіа мають займати не патріотично-пропагандистську позицію, а об’єктивно висвітлювати ситуацію в країні, розповідати як про успіхи, так і помилки українських військових і влади.

Жителі України у більшості переконані, що російські телеканали поширюють неправдиву інформацію про ситуацію в Україні: у західних та центральних областях так вважають 86%, у південних – 63%, на сході – 43%.

Майже 40% жителів України обох статей, різного віку та регіонів проживання дивляться російські серіали.

49% опитаних підтримують необхідність створення в Україні якісного контрпропагандистського телеканалу для мовлення закордон; 41% підтримують заборону російських телеканалів, що мають в ефірі інформаційні програми; 37% підтримують створення Міністерства інформполітики, не підтримують – 22%, і ще 35% не мають визначеної позиції із цього питання.

Дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення "Телекритики" з 1 по 19 грудня 2014 року у 110 населених пунктах  у всіх областях України, окрім Криму.

У Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною, у  Донецькій області дослідження проводилося і на територіях, що контролюються і на територіях, що не контролюються Україною.

В результаті польового етапу було зібрано 2011 анкет. Статистична похибка вибірки для України в цілому із імовірністю 0.95 не перевищує 2.2%.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News