Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Мінську розпочалася зустріч контактної групи з питань України

Середа, 24 грудня 2014, 15:51

У Мінську в середу стартував черговий раунд переговорів у форматі Контактної групи з мирного врегулювання на сході України.

Як передає кореспондент російського "Інтерфаксу", переговори відбуваються у закритому режимі в Будинку прийомів МЗС Білорусі в особняку на вулиці Фрунзе, 15.

Кілька хвилин тому до особняка під'їхали делегація ОБСЄ на чолі зі спеціальним представником Хайді Тальявіні, а також колишній президент України Леонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов, представники терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР" Денис Пушилін і Владислав Дейнего.

Між тим, учасники переговорів ще напередодні розходилися в думках щодо можливого порядку денного Мінської зустрічі. Як заявила раніше журналістам представник ОБСЄ Хайді Тальявіні, на зустрічі передбачається обговорити чотири блоки питань.

За її словами, йдеться про припинення вогню всіма сторонами, відведення усіма сторонами важкої техніки, обмін полоненими "всіх на всіх" і доставки гуманітарних вантажів на підконтрольні ополченцям території для запобігання гуманітарній катастрофи.

У свою чергу, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив напередодні, що основне питання, яке обговорюватиметься на майбутній зустрічі, це виконання Мінських домовленостей. Зараз важливо, щоб усі сторони виконали свої зобов'язання в рамках Мінських домовленостей, сказав він.

Між тим, Дейнего раніше заявив "Інтерфаксу", що наполягатиме на включенні до порядку Мінських переговорів обговорення закону про особливий статус Донбасу та амністії.

Водночас Пушилін заявив, що на майбутній зустрічі планують дотримуватися колишнього порядку денного, зокрема порушити питання про особливий статус Донбасу.

"При зустрічі дотримуватимемося колишнього порядку денного. Це чотири питання: відвід артилерії і засобів залпового вогню на безпечну відстань від лінії зіткнення, обмін полоненими, зняття економічної блокади Донбасу та введення в дію закону про особливий статус Донбасу", - заявив він Донецькій агенції новин.

Агентству "Інтерфакс-Південь" Пушилін також заявив, що під час переговорів одним з головних питань буде обмін військовополоненими.

"Тут деякий взаєморозуміння вже знайдено, залишилося уточнити деякі деталі. Наразі цифри уточнюються, але це буде наймасовіший обмін військовополоненими за всю історію конфлікту", - сказав він.

Домовленість про проведення засідання контактної групи в Мінську 24 і 26 грудня було досягнуто під час телефонної розмови в понеділок між президентом Росії Володимиром Путіним, федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом і президентом України Петром Порошенком.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
Усі новини...