Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нововведення уряду дозволяє лобіювати бізнес-інтереси приватних структур - експерти

П'ятниця, 26 грудня 2014, 13:39

Експерти "Реанімаційного пакету реформ" застерігають, що практика "ручного управління" Кабінетом міністрів є неприпустимою.

Про це в п'ятницю інформує прес-служба РПР.

Експерти вимагають скасувати постанову КМУ №704 і поправки до урядового регламенту, які нею внесені.

Реклама:

19 грудня уряд прийняв постанову №704, якою передбачено, що "у невідкладних випадках прем'єр-міністр або міністр за погодженням із прем'єр-міністром може внести на розгляд Кабінету міністрів проект акту без дотримання вимог регламенту щодо погодження й консультацій, проведення правової експертизи Мін’юстом, розгляду на засіданні урядового комітету".

Урядовці аргументували ці зміни необхідністю пришвидшення проведення реформ. Але насправді ці зміни дозволяють прем’єру та міністрам, яким він довіряє, "протягувати" через засідання уряду будь-які проекти рішень актів КМУ без:

– погодження із профільними міністерствами;

ВІДЕО ДНЯ

– попередніх консультацій із зацікавленими особами (в тому числі громадськістю);

– попереднього розгляду акту на засіданні урядового комітету;

– правової та антикорупційної експертизи Міністерства юстиції.

Експерти застерігають, що ці зміни створюють потенційні ризики в роботі Кабміну, які можуть негативно відбитися на впровадженні реформ та значно підвищують корупційні ризики. Адже:

1. Уряд повернувся до практики внесення на розгляд проектів постанов "із голосу", попередньо погодивши їх виключно із прем'єром. Це унеможливлює погодження постанов із ключовими міністерствами й, як результат, може негативно відбитися під час впровадження відповідного рішення.

2. Проекти актів, які підпадають під визначення "термінові" акти Кабміну, не будуть проходити антикорупційну експертизу, що суперечить 15-й статті закону про засади запобігання й протидії корупції, та нестиме потенційні корупційні ризики.

3. Передбачувані зміни не визначають критерії "невідкладності", що фактично дає можливість ініціаторам при визначенні його "невідкладності" збільшити в рази кількість потрібних актів КМУ без проходження повної процедури регламенту – обговорення, правової та антикорупційної експертиз тощо.

4. Потенційно така норма дозволяє лобіювати бізнес-інтереси певних приватних структур, що було б набагато важче зробити у випадку збереження попередньої процедури.

Таким чином, на практиці це рішення означає, що фактично замість оптимізації процедури погодження проектів урядових актів, впроваджується процедура, яка скасовує будь-який превентивний внутрішній та зовнішній контроль за якістю й законністю урядових рішень.

У зв’язку цим експерти вимагають скасувати постанову КМУ №704 і поправки до урядового регламенту, які нею внесені.

"Більше того, для забезпечення прозорості урядової політики пропонуємо встановити правило про обов’язковість завчасного оприлюднення на Урядовому порталі усіх проектів урядових рішень за 5 робочих днів до їх розгляду на урядовому комітеті (за винятком питань запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, а також з метою забезпечення здійснення заходів правового режиму надзвичайного чи воєнного стану).

Для прискорення міжвідомчого погодження пропонуємо встановити правило "мовчазної згоди" для усіх зацікавлених міністерств, в тому числі Мінюсту, Мінфіну та Мінекономрозвитку", - сказано повідомленні.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...