Судова реформа може запрацювати із січня, усіх суддів чекає переатестація

П'ятниця, 26 грудня 2014, 14:49

Законопроекти в рамках судової реформи, які президент Петро Порошенко найближчим часом подасть у Верховну Раду, передбачає повну переатестацію всіх суддів у кілька етапів.

Про це розповів заступник голови адміністрації президента Олексій Філатов, що курирує судову реформу.

"Підготовлений гарний законопроект. Ми постаралися врахувати всі конструктивні думки, урахували більше 50-ти рекомендацій з боку Венеціанської комісії, Консультативної ради європейських суддів, інших європейських інститутів, врахували думку міжнародних експертів, громадських організацій. З боку практикуючих юристів ми також одержали позитивні відгуків", - сказав він.

За його словами, передбачається, що судова реформа пройде у два етапи. Перший буде стосуватися формування суддівського корпуса, забезпечення доступності суду. Другий  буде стосуватися змін у Конституцію.

"Перший етап судової реформи ми хочемо провести максимум до середини лютого. У цей період ми хочемо встигнути прийняти перший пакет підготовлених законопроектів і в першому читанні, і в цілому", - сказав він.

Реформа передбачає повну переатестацію всіх суддів.

Як розповів співрозмовник в Раді судової реформи, "Є варіант звільнити всіх й набрати абсолютно нових".

"Але так не можна з огляду європейських стандартів. Таке зробили в Словаччині й Сербії, ці країни потім одержали від суддів позови в Європейський суд із прав людини, судді ці позови виграли, і їх довелося відновити", - сказав співрозмовник.

У той же час, за словами Філатова, судді будуть переатестовані, а на кожного суддю у Вищій кваліфікаційній комісії будуть збирати суддівське досьє.

"Інформація про кожного суддю буде збиратися в суддівському досьє. Вести досьє буде ВККС. Уся інформація, яку будь-який громадянин може у ВККС подати щодо суддів, буде збиратися в цьому суддівському досьє. Крім того, воно буде включати кількість розглянутих суддею справ, порівняння із середніми даними по цьому суду, регіону, країні", - розповів він.

"У досьє будуть і якісні показники – кількість скасованих рішень конкретного судді, причини скасувань. Бувають випадки, що кожне друге або третє рішення судді скасовується, а цей суддя продовжує працювати, одержує зарплату, доплату за вислугу років і т.д", - обурився Філатов.

"Якщо буде виникати необхідність, ВККС зможе подавати запити й подавати інформацію в інші держоргани, наприклад, податкові органи", - сказав він.

"Якщо в суддівське досьє потрапляють дані, що вартість майна судді набагато перевищує його офіційний дохід, ця інформація повинна бути перевірена. ВККС направить запит у податкові органи, Національне антикорупційне бюро, яке буде створено. Якщо там є склад кримінального правопорушення, справа буде доведена до суду", - сказав він.

"Навіть якщо склад кримінального правопорушення не доведений, суд не виніс обвинувальний вирок, можуть бути підстави для дисциплінарної відповідальності. ВККС може ухвалити рішення, що суддя не відповідає етичним вимогам", - пояснив Філатов.

Як розповів співрозмовник в Раді Судової реформи, переатестація 48-і суддів Верховного суду орієнтовно займе до 6 місяців, переатестація суддів Вищих спецсудів – їх близько 300 осіб – 12 місяців, переатестація суддів Апеляційних судів може зайняти від 18 до 24 місяців.

Згідно із законопроектом, щоб одержати посаду, суддя, має спочатку підтвердити свій рівень і одержати певний клас, а потім пройти конкурс. Якщо зданий кваліфікаційний іспит на суддю, він автоматично одержує 5-й клас.

Для підвищення й одержання місця в Апеляційний суд, суддя повинен пройти атестацію й одержати наступний клас. Щоб стати суддею апеляційної інстанції, необхідно мати 4-й клас і вище, у касаційних інстанціях – 3-й клас і вище, а у Верховному суді тільки 1-й клас.

У випадку порушень судді нині чинний закон передбачає лише два види санкцій – догану й звільнення.

В АП пропонують 8 видів санкцій: попередження, догана, звільнення з посади строком до 6 місяців з обов'язковим проходженням атестації. При відстороненні зарплата виплачується, але без доплат.

Крім того, у числі санкцій передбачений переведення судді в інший суд того ж рівня строком до 6 місяців.

"Це європейська практика. Покарання в тому, що у вас порушується звичний спосіб життя, соціальні зв'язки", - пояснив УП співрозмовник в раді Судової реформи.

Ще один вид санкцій - зниження у кваліфікаційному класі. Якщо після цього клас судді не дозволяє працювати в суді цієї інстанції, той повинен перевестися на роботу в інший суд, де можна працювати з його класом.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування