Українці вважають політиком року Порошенка, розчаруванням – Януковича

Понеділок, 29 грудня 2014, 13:16

Головними політичними подіями року українці вважають Революцію гідності і війну з РФ, політиками року – Петра Порошенка та Арсенія Яценюка, розчаруванням року – Віктора Януковича.

Про це на прес-конференції повідомив директор соціологічної служби Центру ім. Разумкова Андрій Биченко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, про це свідчать дані соцопитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" та Центром Разумкова.

Згідно з опитуванням, головною подією 2014 року 40,8% опитаних назвали Майдан і Революцію гідності, 30,0% – війну з Росією, 5,2% – вибори президента, 4,6% – анексію Криму, 3,1% – АТО, 2,1% – підписання Угоди про асоціацію з ЄС, 1,7% – вибори до Верховної Ради, 1,6% – зміни влади в Україні, 1,5% – розгром режиму Віктора Януковича, 0,8% – розстріл і розгін Майдану, 0,4% – "громадянську війну" в Україні.

5% не змогли відповісти на дане питання, 0,7% вважають, що такої події не було.

Биченко зазначив, що за цим блоком опитування конкретно питання опитуваним не ставили, а вони самі називали подію.

При цьому він підкреслив, що респонденти окремо називали такі події, як війна з РФ, проведення АТО, і окремо – громадянську війну. Соціолог зазначив, що українці в основному не вважають події на сході країни "громадянською війною".

Політиком року 25,5% опитаних назвали главу держави Порошенка, 14,7% – прем'єр-міністра Яценюка.

4% опитаних політиком року назвали лідера Радикальної партії Олега Ляшка, 2,9% – мера Львова Андрія Садового, 1,7% – екс-спікера Верховної Ради Олександра Турчинова, 1,4% – лідера ВО "Батьківщина" Юлію Тимошенко, 1,2% – лідера "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка, по 1% – мера Києва Віталія Кличка та сотника Майдану Володимира Парасюка.

Розчаруванням року 32,4% назвали екс-президента Януковича, 17% – Порошенка, 8,6% –Яценюка, 5,4% – Ляшка, 3,4% – Тимошенко, 3,3% – Кличка, 2,7% – лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока, 1,6% – Турчинова.

Всього було опитано 2008 респондентів у віці від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму з 19 по 24 грудня. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування