Україна за рівнем корупції "випереджає" Росію - Transparency International

Середа, 3 грудня 2014, 08:08

Через рік після Майдану Україна залишається серед найбільш корумпованих країн світу, займаючи 142 місце з 175.

Про це свідчать дані дослідження Transparency International, пише ZN.UA.

Неурядова міжнародна організація по боротьбі з корупцією та дослідженню рівня корупції по всьому світу Transparency International оприлюднила результати нового Індексу сприйняття корупції 2014.

Отримавши лише один додатковий бал, порівняно з 2013 роком, Україна залишається в клубі тотально корумпованих держав.

"26 балів зі 100 можливих і 142 місце з 175 позицій - такі показники України в нинішньому Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index) від Transparency International. Україна в черговий раз опинилася на одному щаблі з Угандою і Коморськими островами як одна з найбільш корумпованих країн світу", - йдеться у звіті організації.

Такі невтішні результати, на думку міжнародної антикорупційної спільноти, викликані малопомітним кроком у руйнуванні корупційних схем, отриманих у спадок від всіх правлячих режимів часів незалежності України. Адже, незважаючи на "зміну фасаду", Україна продовжує тупцювати на місці. Нещодавно прийняті закони поки не дали відчутних результатів в антикорупційній боротьбі.

Рейтинг найбільш корумпованих країн світу. ЗН
Клікніть, аби збільшити

За словами виконавчого директора українського представництва Transparency International Олексія Хмари, прийнявши певні закони, держава показала намір рухатися в бік реформ, але цього недостатньо.

"Антикорупційні закони, прийняті 14 жовтня 2014, заклали тільки основу, фундамент для змін. Якою ж буде справжня реформа - покажуть найближчі події. Причому вже відразу в грудні. Новий уряд країни спільно з новим парламентом повинні попрацювати над бюджетом країни на 2015 рік. І знайдуться в ньому гроші на Антикорупційне бюро або електронну систему всіх декларацій чиновників - питання досі відкрите", - говорить він.

На думку Хмари, практичні кроки на виконання нових антикорупційних законів, як прозорий підбір персоналу нових антикорупційних органів, покарання всіх причетних до корупційних схем, невтручання в роботу борців з корупцією - саме цього не вистачає Україні, щоб піднятися в рейтингах Індексу сприйняття корупції.

Згідно зі звітом, Україна все ще продовжує "гостювати в клубі країн з надзвичайно корумпованою владою".

Але Тransparency International відзначає і певні позитивні в антикорупційних кроках країни моменти  - за останній рік бюрократія стала менше душити бізнес, експорт та імпорт стають трохи вільніше від хабарів.

Росія в рейтингу корумпованості Transparency International займає місце на три рядки вище України - 136-е.

Більше двох третин з 175 країн набрали в Індексі менше 50 балів. Лідером в 2014 році стала Данія з 92 балами - це найменш корумпована країна світу.

Крім Данії в лідерах - Нова Зеландія, Фінляндія, Швеція і Норвегія. У цих країнах, згідно з рейтингом організації найменше корупції.

Найвищий рівень корупції - в Афганістані, Судані, КНДР і Сомалі.

Як відомо, у 2013 році рейтинг України за рівнем корумпованості залишився практично незмінним - 25 балів зі 100 можливих.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування