Лавров запевняє: Росія не намагається відновити СРСР чи імперію

Понеділок, 12 січня 2015, 14:10

Голова МЗС Російської Федерації Сергій Лавров запевняє, що ніхто в Росії не збирається відновлювати СРСР чи імперію.

"Покажіть мені заяви, де йдеться про це", - закликав він журналіста після переговорів із латвійським колегою Едгарсом Рінкевичем, повідомляє ТАСС.

Лавров зазначив, що Росія зацікавлена в розвитку співпраці з Латвією.

"Ми підтвердили нашу зацікавленість у розвитку співпраці за двосторонньою лінією з Латвійською Республікою на основі принципів взаємоповаги й добросусідства. Вважаємо, що довгостроковим інтересам наших країн і народів відповідало б переведення взаємодії в нормальне русло, недопущення того, щоб на цій взаємодії позначалися штучно привнесені фактори", - сказав він.

Голова МЗС РФ зазначив, що для цього "є всі необхідні передумови".

"У нас дуже хороший потенціал у торгово-економічній сфері, товарообіг за 2013 рік склав понад 11 млрд доларів, а за десять місяців минулого року він збільшився ще на 30 із лишком відсотків", - сказав він.

Лавров вважає, що хороші перспективи існують у прикордонних і регіональних зв'язків.

"Ми відзначили, що у відносинах між Росією і ЄС програми прикордонної співпраці, які успішно реалізовуються, готуються до продовження до 2020 року, у тому числі й програми прикордонної співпраці між РФ і Латвією", - сказав він.

У ході зустрічі Лавров звернув увагу на ситуацію з російськими співвітчизниками, які "живуть і хочуть жити в Латвії, але поки ще є негромадянами".

"Ми виступаємо за те, щоб усі рекомендації міжнародних інституцій, які щодо цього було прийнято (у Раді Європи, в ОБСЄ й у відповідних комітетах ООН) виконувалися, не більше й не менше", - наголосив російський міністр.

"Вважаємо за необхідне знову привернути увагу до неприпустимості спроб героїзації колишніх легіонерів "Ваффен СС". Щодо цього прийнято не одну резолюцію Генасамблеї ООН, і ми будемо продовжувати цю тему ставити в наших відносинах із представниками ЄС і інших західних країн", - заявив Лавров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування