Штайнмаєр: Саміту "нормандської четвірки" в Астані не буде

Вівторок, 13 січня 2015, 08:03

Плани щодо саміту в Астані зірвались, однак міністри закордонних справ "нормандської четвірки" вирішили продовжити консультації.

Про це заявив глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр за результатами зустрічі глав МЗС країн "нормандської четвірки", повідомляє  Deutsche Welle.

"Плани щодо саміту в Астані зірвались", - заявив він.

За словами німецького міністра, для його проведення не виконані необхідні передумови. "Над ними ще треба працювати", - сказав Штайнмаєр.

Перемовини в особняку МЗС ФРН на березі Тегельського озера тривали чотири години. Міністри домовились продовжити пошук можливостей реалізації Мінського протоколу від 5 вересня минулого року.

Штайнмаєр заявив, що він та його колеги намагатимуться забезпечити проведення уже в наступні дні засідання контактної групи під головуванням ОБСЄ. Крім того, додав Штайнмаєр, на зустрічі у Берліні вирішено продовжити роботу з підготовки "зустрічі на більш високому рівні".

Утім, не виключено, що наступного тижня відбудеться ще одна зустріч глав зовнішньополітичних відомств Німеччини Штайнмаєра, України Павла Клімкіна, Росії Сергія Лаврова та Франції Лорана Фабіуса.

У спільній заяві після зустрічі міністри наголосили, що основою пошуку мирного рішення на Донбасі є виконання Мінських домовленостей, однак "вони постійно порушуються".

Як відомо, 15 січня в столиці Казахстану Астані мала відбутися зустріч у "нормандському форматі", в якій мали взяти участь участь  президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, президент Росії Володимир Путін.

12 січня голова комітету Європейського парламенту з питань закордонних справ Ельмар Брок заявив, що цю зустріч перенесено "на декілька тижнів".

"Європейська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News