Більшість росіян не хочуть реагувати на критику Заходу – опитування

Вівторок, 13 січня 2015, 10:16

Більшість росіян вважають, що Росії не слід звертати увагу на критику з боку Заходу.

Це випливає з опитування "Левада-центру", повідомляють "Ведомости".

Згідно з результатами, лише 27% росіян вважають важливим звертати увагу на таку критику, хоча вісім років тому таких було 46%.

43% респондентів, які не бажають слухати критику, вважають, що на Заході взагалі недоброзичливо ставляться до Росії, 40% впевнені, що Захід прагне послабити Росію як конкурента.

У тому, що Захід веде щодо Росії ворожу політику, в тій чи іншій мірі впевнені 87% опитаних. 46% з них пояснюють це тим, що Захід хоче прибрати до рук російські природні багатства, 43% вважають, що Захід просто боїться Росії.

Кримська історія призвела до консолідації: люди розуміють, що порушено міжнародне право, але не хочуть це приймати, пояснює директор "Левада-центру" Лев Гудков.

"Грають роль залишки радянського свідомості і модель обложеної фортеці: працює туга за втраченим статусу великої держави, і пропаганда грає на цих настроях", – заявив він.

Особливо несприйнятливі до критики чиновники і люди старшого віку, молоді більше схильні прислухатися, але "партія холодильника" повинна скоро усвідомити проблеми і поміняти точку зору, говорить соціолог.

На думку 47% респондентів, в нових умовах Москва повинна орієнтуватися на зміцнення відносин з Китаєм, і лише 12% хочуть розвивати зв'язки з країнами СНД.

"У свідомості росіян виникають труднощі, тому що ідея Митного союзу вже не здається людям такою вдалою, як раніше: задано негативне ставлення до України, Білорусь веде себе не так, як нам хотілося б", – пояснює Гудков.

Зараз Китай подається як противага Заходу, і якщо раніше соціологи фіксували, що люди боялися його і розуміли, що в подальшому економіки країн будуть неспівставними (особливо такі настрої фіксувалися у чиновників), то зараз кон'юнктура змінилася, говорить соціолог.

За словами політолога Олексія Макаркіна, наявність потужного ворога дозволяє росіянам вважати і свою країну "потужною".

"Грузія та країни Балтії не надихають так, як США. До недавнього часу люди не відчували наслідків санкцій і думали, що "ворог" нічого не може зробити: він начебто є, але не катастрофічний".

Як відомо, згідно з опитуваннями російських соціологічних служб, більшість росіян підтримують діючу російську владу та її політику.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...