Moody's: криза в Україні може призвести до дефолту за євробондами

Вівторок, 13 січня 2015, 11:59

Посилення внутрішньої і зовнішньої, геополітичної кризи в Україні загрожує дефолтом за зовнішніми та внутрішніми зобов'язаннями країни.

Таку думку експертів міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service відображено в повідомленні РА, текстом якого володіє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з ним, одним з ключових внутрішніх ризиків для України є невизначеність надходжень зовнішнього фінансування на тлі дуже низького рівня валютних резервів країни.

"Поповнити валютні резерви можуть кошти МВФ, але наступний транш програми, обсягом 2,4 млрд доларів, може бути отриманий через місяць або більше, оскільки черговий перегляд програми ще не завершений. У той же час, уряду України в поточному році необхідно виплатити близько 10 млрд доларів в рамках обслуговування зовнішніх боргових зобов'язань", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, існуючої програми кредитування МВФ, ЄС та інших кредиторів недостатньо, щоб покрити ці платежі, тому уряд, ймовірно, буде змушений шукати додаткові джерела фінансування.

Крім того,  істотної зовнішньої фінансової підтримки потребують банки і держкомпанія "Нафтогаз України".

"На цьому тлі, ризик дефолту за суверенними або квазісуверенними зобов'язаннями надзвичайно високий", - відзначає агентство.

Іншим фактором, який негативно відбивається на фінансовому становищі України, є низький рівень розвитку державних інститутів.

Не менш ризиковим для країни є значна частка в державному борзі зобов'язань в іноземній валюті та велика частка умовних зобов'язань, і, зокрема, національної газової компанії "Нафтогаз України".

Крім того, фінансовий стан України посилив різкий економічний спад і девальвацію гривні в 2014 році.

Як повідомлялося, державні запозичення в 2015 році заплановані в обсязі 293,84 млрд грн, у тому числі зовнішні - 180,97 млрд грн.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування