Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РФ хоче припинити транзит газу через Україну. У Європі здивовані

Середа, 14 січня 2015, 18:36

Транзит газу до Європи, який здійснюється через Україну, буде перенаправлений.

Про це заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер під час першого візиту до Росії нового заступника голови Єврокомісії з енергетики Мароша Шефчовича.

Міллер доніс до Шефчовича нову переговорну позицію російської сторони: український транзитний потік буде перенесений в Туреччину, і Європа повинна поспішити побудувати газотранспортні потужності, щоб отримати цей газ в новій точці здачі-прийому на кордоні Туреччини та Греції.

Також "Газпром" заявив, що будує свою переговорну позицію з ЄК, відштовхуючись від ідеї єдиного покупця, проголошеної новими чиновниками Брюсселя.

"Ми свою стратегію і подальші дії будуємо, враховуючи план створення в ЄС Енергетичного союзу. Для нас це нові виклики і можливості. Сподіваємося, що створення Енергетичного союзу жодним чином не приведе до зниження надійності та безпеки енергопостачання", - сказав Міллер, цитує його російський "Інтерфакс".

Міллер знову підтвердив, що проект "Південний потік" закритий.

"Газопровід "Турецький потік" є єдиним маршрутом, по якому можуть поставлятися 63 млрд кубометрів російського газу, що йдуть зараз поки транзитом через Україну. Інших варіантів немає. Наші європейські партнери про це проінформовані, і тепер їхнім завданням є створення необхідної газотранспортної інфраструктури від кордону Туреччини та Греції", - сказав він.

"У них на це є максимум кілька років. Це дуже-дуже жорсткий графік. Щоб укластися в ці терміни робота з будівництва нових магістральних газопроводів в країнах ЄС повинна бути розпочата прямо сьогодні. В іншому випадку ці обсяги газу можуть опинитися на інших ринках", - застеріг Міллер.

Шефчович в свою чергу заявив, що рішення "Газпрому" викликає подив Єврокомісії.

"Сьогодні ми дізналися, що той газ, який йде транзитом через Україну, цей обсяг буде перенаправлений в уже новий трубопровід. Йдеться про досить великі обсяги газу, який, напевно, не потрібен ні Туреччині, ні країнам Південно-Східної Європи", - сказав він журналістам.

"Ми повинні спочатку проаналізувати, скільки газу потрібно Туреччині, країнам Південної і Центральної Європи", - додав він.

"При цьому виникає питання, що повинні робити далі країни Центральної Європи. Треба подивитися, можливо, ми можемо знайти якесь краще рішення, економічно більш обгрунтоване", - сказав Шефчович.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування