47 депутатів пожалілися в КС на закон про люстрацію

Вівторок, 20 січня 2015, 13:59

До Конституційного Суду надійшло подання 47 народних депутатів щодо конституційності закону "Про очищення влади".

Подання надійшло 20 січня, повідомляє прес-служба КС. Під ним стоять підписи колишніх "регіоналів", представників партії "Опозиційний блок".

Зокрема, суд просять перевірити на відповідність Конституції ч. 3 і 6 статті 1; ч. 1, 2, 3, 4 і 8 статті 3; п. 2 ч. 5 статті 5; п. 2 Прикінцевих та перехідних положень закону "Про очищення влади", відомого також як закон про люстрацію.

Згідно з регламентом КСУ, конституційне подання передано на вивчення в секретаріат КС.

Автори подання заявляють, що вказані у ньому положення "порушують конституційні принципи верховенства права, рівності і справедливості, заборони дискримінації, правової визначеності, законності, презумпції невинуватості, дотримання і гарантування базових (природних) прав людини, індивідуального характеру відповідальності, незворотності дії в часі законів".

Витяг із подання до КС щодо закону про очищення влади
Витяг із подання до КС щодо закону про очищення влади

Підписанти оскаржують, зокрема, положення, згідно з якими особи, які обіймали сукупно не менше 1 року посади з 25 лютого 2010 року до 22 лютого 2014 року, не можуть обіймати державні посади впродовж 10 років, так само як і особи, які відмовилися повідомити, чи були люстровані, або які не дали згоди на перевірку й оприлюднення її результатів.

Це стосується посад президента, керівників уряду, міністерств, центральних органів виконавчої влади, які не входить до складу Кабміну, голів держустанов і правоохоронних органів, керівництва армії, РНБО, АП, ДУС, секретаріату КМУ, урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики і його заступників, членів Вищої ради юстиції (крім голови Верховного Суду), члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів, голови Державної судової адміністрації, його заступників тощо

Оскаржуються також положення, за якими впродовж 5 років з дня набуття чинності рішення суду не можуть обіймати посади ті люстровані, хто за часів президентства Віктора Януковича обіймали посади:

- генпрокурора, голови СБУ, голови Служби зовнішньої розвідки, начальника Управління держохорони, керівники податкових та митних органів, заступника голови МВС;

- керівників Адміністрації президента, Державного управління справами, секретаріату Кабміну, урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, їх першого заступника, заступника;

- члена Вищої ради юстиції (крім голови Верховного Суду України), члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів, голови Державної судової адміністрації України, його першого заступника, заступника;

- керівника, заступника керівника самостійного структурного підрозділу центрального органу (апарату) ГПУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, МВС, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову та/або митну політику, податкової міліції.

Екс-соратники Януковича хочуть оскаржити закон про люстрацію

Також оскаржується заборона обіймати посади в разі подачі недостовірних відомостей щодо наявності майна чи його вартості у деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування