В окупованому Криму зросла смертність серед наркоманів

Середа, 21 січня 2015, 12:46

Після анексії Криму на території півострова зросла смертність серед наркоманів.

Ці відомості надав 20 січня спеціальний посланник Генсека ООН Пан Гі Муна зі СНІДу у Східній Європі та Центральній Азії Мішель Казачкін, повідомляють Крим Реалії з посиланням на AFP.

За його даними з проживаючих 805 в Криму героїнових наркоманів, які до анексії півострова Росією піддавалися замінної терапії, "від 80 до 100" вже померли.

"Причини смертей, за наявними у нас даними, в основному - суїцид і передозування", - пояснив Казачкін.

"Людей поставили перед неможливим вибором. Для них це був нестерпний перехід від соціальної, психологічної та фізичної стабільності до вуличних наркотиків і стресу", - заявив представник ООН.

За його словами, ця ситуація також характерна і для східних районів України, оскільки український уряд перестало постачати препарати "метадонової програми" на території, контрольовані сепаратистами.

Відсутність терапії, пояснює Казачкін, не тільки ставить під загрозу життя наркоманів, які змушено звертаються до важких наркотиків, а й підживлює одну з найбільш швидкозростаючих епідемій ВІЛ у світі.

Метадонова замінна терапія широко використовується в різних країнах при лікуванні наркозалежних з тривалим стажем споживання. У Росії вона заборонена з 1998 року. Після анексії в Криму заявили, що метадонова програма, яка працювала раніше на півострові, буде припинена.

На початок жовтня 2014 року в Криму налічувалося 4275 наркозалежних громадян.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News