Рубан: Є домовленість, що полонених "кіборгів" не будуть катувати

Четвер, 22 січня 2015, 12:38

Кількість полонених "кіборгів" склало понад два десятки, досягнута домовленість із лідерами бойовиків про те, що до них не будуть застосовуватися катування.

Про це "Українській правді" повідомив керівник центру по обміну полоненими "Офіцерський корпус" Володимир Рубан.

За його словами, кількість полонених постійно уточнюється, зараз їх уже понад два десятки.

"Зібгано, але в нас пройшли переговори. Зараз питання вирішується по 200-тих, 300-тих. Необхідна доставка ліків і продуктів харчування", - сказав він.

"У нас були контакти (зі стороною бойовиків. - ред). Нам пообіцяли, що полонених не катуватимуть, що вони будуть у статусі військовополонених і їм буде надана медична допомога", - сказав Рубан і додав, що частина бійців перебуває в донецьких лікарнях.

"Деяким бійцям дали можливість подзвонити й повідомити, що вони неушкоджені й у полоні", - додав він.

"З боку донецьких органів дізнання з ними будуть проводити слідчі дії, їх будуть допитувати", - сказав Рубан.

Відповідаючи на запитання, чи є ризик, що когось із бійців можуть передати в Росію, як це вже було зроблено з українською льотчицею надією Савченко, він відповів:

"Імовірність існує, це може стосуватися старших офіцерів... У Російську Федерацію відправляли тих, хто представляв якусь інформаційну цінність".

Відповідаючи на запитання, на скільки можливо домовитися, щоб полонених Росії не пересилали, Рубан відповів:

"Якщо спецслужби іншої держави виявляють цікавість до якоїсь конкретної людини, то як би ти не домовлявся… гарний приклад цьому Надія Савченко. Які я запевнення тільки не одержав від Луганської сторони про те, що вона вже готова для обміну полоненими, за рішенням спецслужб вона була переправлена в Росію".

У той же час, Рубан заявив, що питання обміну полонених "кіборгів" поки не варто, оскільки не завершена "друга частина великого обміну".

"Списки готові, донецька сторона готова, затримка за українською стороною. Коли буде закінчена друга частина цього "великого обміну", тоді буде вирішуватися питання обміну "кіборгів". Там і танковий екіпаж, і частина батальйону 95-й бригади", - сказав він.

Рубан також заявив, що проведенню переговорів про обмін полоненими заважає обстріл Донецька.

"Переговорам по 500-тих (полонених - ред.) заважає постійний обстріл Донецька, постійні втрати серед мирних громадян. Тому в мене немає аргументів, немає чим крити. Кажу: "Давайте здійснимо акт гуманності". Вони відповідають: "Давайте здійснимо. Перестаньте обстрілювати зупинки, дитячі садки, куди вчора прилетіло, школи, куди вчора прилетіло, і лікарні, куди вчора прилетіло. Обстріл будинків заважає проведенню переговорів про полонених", - сказав він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування