Понад дві третини українців хотіли б народитися в Україні, якби був вибір

Четвер, 22 січня 2015, 16:33

Понад дві третини українців у віці старше 16 років обрали б Україну як країну народження, якби в них була така можливість.

Про це свідчать результати дослідження GfK Ukraine, проведеного 5-12 грудня 2014 року на територіях, підконтрольних Києву.

68,4% респондентів заявили, що якби в них була можливість вибрати країну, в якій народитися, то вони обрали б Україну.

Росію, яка посіла друге місце, обрали б лише 2,4% респондентів.

У різних країнах ЄС загалом хотіли б народитися 6% опитаних (зокрема, 1,5% – в Німеччині, по 1% – в Італії чи Великобританії).

Ще 1,5% респондентів відповіли, що вони хотіли б народитися у США.

18,4% респондентів не змогли дати відповідь на це питання.

68% українців воліли б народитися в Україні (дані без врахування мешканців окупованих територій). Інфорграфіка Gfk

Мешканці північного та західного регіонів найчастіше за інших називали Україну у якості країни, яку б вони обрали для свого народження, якби в них була б така можливість (78% та 79% відповідно).

Найрідше Україна звучала у відповідях мешканців сходу (48%), де одночасно зафіксована найбільша частка респондентів, які не змогли дати відповідь на це питання (38%).

Найчастіше відповідь "Україна" лунала від людей у віці старше 60 років (78%). Одночасно представники старшого покоління частіше за інші вікові групи називали Росію (5%), тоді як молодь у віці 16-19 років частіше за інших згадували Німеччину (5,5%), а респонденти у віці 20-29 років – США (4%).

Серед прибічників партій, які увійшли до Верховної Ради, найбільші частки респондентів, які б обрали Україну, зафіксовано серед прихильників "Блоку Петра Порошенка" (84%), "Самопомочі" (77%), "Народного фронту" (76%) і Радикальною партією Олега Ляшка (76%).

Також найчастіше Україну називали ті респонденти, які віддали б свій голос за Петра Порошенка, якби вибори президента України відбулися наступної неділі (82%).

GfK Ukraine проводила це опитування 5-12 грудня 2014 року методом особистого інтерв’ю вдома у респондента. Респондентам ставили запитання "Якби у вас була можливість вибрати країну, в якій народитися, яку ви б обрали?" без підказки.

Під час дослідження було опитано 1000 осіб віком від 16 років та старше в усіх областях України (включно з Києвом), окрім АР Крим. У Донецькій та Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється Україною.

Вибірка репрезентативна за статтю, віком, регіоном та розміром населеного пункту. Статистичне відхилення не перевищує 3,1%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування