На відновлення економіки РФ знадобиться чимало часу - The Economist

Неділя, 25 січня 2015, 16:40

Зіткнувшись із відпливом капіталу й падінням цін на нафту, а також браком доступу до закордонних ринків та власними демографічними проблемами, Росія навряд чи швидко вийде з кризи.

Про це пише "Тиждень" з посиланням на The Economist.

"Її сподівання на те, що девальвація рубля пришвидшить імпортозаміщення (як після дефолту 1998 року) й таким чином викличе економічне зростання, нереалістичні. Тоді РФ проводила заміну основних товарів, які можна було виробляти на резервному радянському обладнанні. Сьогоднішній імпорт не можна швидко замінити місцевими аналогами. Для цього потрібні інвестиції, а охочих ризикувати мало", - пише видання.

Колишній міністр фінансів Алєксєй Кудрін та економіст Євсєй Ґурвіч вважають, що російській економіці не допоможуть ані монетарні, ані фіскальні заходи.

В основі хвороби Росії – ослаблення чинників ринкової економіки та придушення конкуренції. Посилення впливу держави означає, що в російській економіці панують державні чи квазідержавні підприємства, чиї доходи залежать не від господарської ефективності, а від політичних контактів.

Спотворене стимулювання, а також корупція і брак прав власності витіснили найуспішніші компанії з ринку, зміцнивши становище державних фірм-паразитів з неефективним управлінням. Падіння цін на нафту виявило ці недоліки, а не спричинило їх.

Як пояснюють Кудрін і Ґурвіч, виняткове зростання Росії в період 1998–2008 років було, по суті, не її власним: йому посприяли легкі гроші, що з’явилися зав­дяки підняттю цін на нафту й дешевим кредитам. Це стимулювало споживання, яке задовольнялося за рахунок імпорту й збільшення внутрішнього виробництва.

Уряд був зайнятий перерозподілом доходів, а не реструктуризацією чи модернізацією економіки. Приватні компанії та Кремль обрали швидкі прибутки, а не довготермінові інвестиції.

Навіть у 2009 році метою уряду була мінімізація політичних наслідків фінансової кризи, а не підвищення конкурентоспроможності економіки.

Зараз єдиний шлях для Росії - це реструктуризація економіки з метою відновлення ролі ринків. 25 років тому цей перехід став можливим завдяки розпаду Радянського Союзу і змінам у Кремлі.

У завуальованому зверненні до Путіна Кудрін заявляє, що зараз це можна зробити й під час його президентства, але з іншим урядом. Переконати президента не вдалося. А поки він розмірковує над варіантами, економіка не перестає котитися вниз.

Економічна правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування