Парламентські вибори в Греції виграла проросійська партія - екзит-поли

Неділя, 25 січня 2015, 19:23

У Греції в неділю відбулися дострокові парламентські вибори, на яких перемогла ліва опозиційна партія СІРІЗА.

Про це свідчать оновлені дані екзит-полів.

Згідно з опитуваннями, СІРІЗА набирає від 36% до 38% голосів виборців і значно випереджає правоцентристську "Нову демократію" прем'єр-міністра Антоніса Самараса, яка набирає 26-28%.

За попередніми даними, до парламенту проходять також інші партії (5 чи 6), які набирають не більше 7% голосів виборців кожна.

Наразі видається так, що СІРІЗА не отриає достатньо місць у парламенті, щоб одноосібно сформувати більшість; отже, доведеться формувати коаліцію.

Якщо результати виборів підтвердяться офіційно, 40-річний лідер СІРІЗB Алексіс Ціпрас найімовірніше стане прем'єр-міністром і першим очільником уряду країни з євро зони, який відкрито виступає проти заходів економії, що пропонуються Єврооюзом і Міжнародним валютним фондом для порятунку Греції в період економічної кризи.

Варто зазначити, що СІРІЗА пообіцяла домагатися від кредиторів списання більшої частини державного боргу Греції і відмовитись від політики жорсткої економії. Такі кроки можуть призвести до виходу Греції з єврозони.

Крім того, СІРІЗА обіцяла переглянути і політику санкцій щодо Росії у бік їх скасування.

Більше про наслідки перемоги СІРІЗИ - у статті на Європейській правді "Вибори в Греції – три поганих сценарії для Європи і для України"

Вибори до парламенту Греції проходять за "посиленою пропорційною системою": партії, які подолали тривідсотковий бар'єр, ділять між собою 250 місць, а партія, що набрала найбільшу кількість голосів, отримує в якості бонусу 50 місць.  

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування