Росія перекрила фінансування Придністров'я

Понеділок, 26 січня 2015, 10:06

Росія на тлі санкцій Заходу вперше не надала фінансування Придністров'ю, незважаючи на прохання лідера регіону Євгена Шевчука.

Про це пише "Независимая газета".

Як пише видання, з посиланням на свої джерела у Верховній раді Придністров'я, невизнана республіка просила у Москви 100 мільйонів доларів.

Ці гроші в Тирасполі розподіляли на виплату пенсій та інших соцвиплат.

За словами джерела, "в Москві висловили невдоволення з приводу чартерних рейсів, якими літає президент Придністров'я Євген Шевчук, і послалися на економічні труднощі в самій Росії".

На думку директора молдавського Центру стратегічних досліджень і політичного консалтингу Анатола Царану, "Росія сьогодні в складному становищі у зв'язку з Кримом, ситуацією на сході України, а також економічною кризою в самій РФ".

"Невизнане Придністров'я стає для Москви непосильною ношею", - вважає експерт.

Він нагадав також, що Тирасполь не платить РФ за енергоресурси, борг за які вже досяг 5 мільярдів доларів.

Він також звернув увагу на слова заступника глави МЗС РФ Григорія Карасіна, який заявив, що "Придністров'я... має бути особливим районом з особливими гарантіями статусу в рамках єдиного Молдовської держави".

"Цим терміном (район - ред.) щодо Придністров'я користувалися раніше тільки в Кишиневі. І те, що він прозвучав з вуст заступника голови МЗС РФ, можна розцінити як сигнал", - вважає Царану.

"У Молдові сьогодні половина населення налаштована проросійськи. Якщо Придністров'ї повернеться під контроль Кишинева, ця категорія громадян зросте", - додав він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування