Буджурова про обшук на АТR: це удар по кримських татарах

Понеділок, 26 січня 2015, 11:07

Проводячи обшуки на єдиному крмиськотатарському телеканалі ATR, кримська влада завдає удару не лише по кримських татарах, але й по власній репутації.

Про це сказала заступник генерального директора з інформаційної політики ATR Ліля Буджурова в ефірі телеканалу.

Вона повідомила, що силовики, "одягнені в повну бойову форму й з автоматами", перебувають практично в кожному кабінеті зараз.

"Мета їх присутності – вилучення будь-якої інформації, що стосується подій 26 лютого, коли біля стін кримського парламенту проходив багатотисячний мітинг за участю кримських татар. Попри те, що раніше ми надавали Слідчому комітету й Центру з протидії екстремізму всю інформацію, яку вони в нас запитували, сьогодні хтось, очевидно, нагорі, вирішив провести таку силову акцію", - сказала Буджурова.

"Вочевидь, провина нашого телеканалу в тому, що він, як і всі інші засоби масової інформації, висвітлював ці події", - припустила вона.

"Ми не знаємо, чим закінчаться сьогоднішні події. Швидше за все, у нас відключать сервери й іншу техніку, щоб ATR, принаймні, якийсь час, – я сподіваюся, це не назавжди – не зміг виходити в ефір", - додала Буджурова.

За даними співробітників каналу, "ця акція спланована й організована кримським урядом".

"Час від часу ATR зазнавав тиску. Але силові санкції проти нашого телеканалу досі не наважувалися застосовувати, бо ми не порушуємо й не порушували закон", - сказала Буджурова.

"Але, вочевидь, нинішню кримську владу не влаштовує саме існування непідконтрольного їй телеканалу, не влаштовує саме існування першого і єдиного у світі кримськотатарського телеканалу, головна мета якого – не політика, а збереження й розвиток мови, культури свого народу. Владу, вочевидь, не влаштовує існування телеканалу як одного з основних факторів інформаційної присутності кримських татар на півострові, їх повноцінного повернення на Батьківщину після півстоліття депортації й складнощів перших десятиліть репатріації", - додала вона.

"Я не знаю, як після закриття ATR, якщо є такі плани, влада буде прямо дивитися в очі кримським татарам. Я не знаю, як ці дії співвідносяться з указом президента Росії про реабілітацію депортованих народів – у тому числі, кримських татар", - заявила Буджурова.

Вона нагадала, що Володимир Путін у переддень 70-річчя депортації, 19 травня, сказав у Сочі: "Указ стане основою системних заходів, пов'язаних з культурною реабілітацією, політичною реабілітацією, пов'язаної з тим, щоб налагодити нормальну життєдіяльність, створити умови для поступального розвитку кримськотатарського народу на своїй Батьківщині".

"Ми теж на це розраховували, але ці розрахунки – як і культурна реабілітація, нормальна життєдіяльність, поступальний розвиток, які неможливі без існування єдиного кримськотатарського каналу, вочевидь, не влаштовують місцеву владу", - сказала Буджурова.

"Скасувавши мітинг 18 травня, вона заборонила кримським татарам плакати. Тепер вона хоче, вочевидь, заборонити їм бачити, чути й говорити. Але в нас поки є право жити на рідній землі, яку в нас ніхто не відбере. І поки ми живі, ми будемо всіма законними способами боротися за те, щоб у кримських татар зберігся їхній національний телеканал", - заявила представник ATR.

"Тому ми не прощаємося, а чекаємо на розвиток подій і подальші дії місцевої влади, яка, я сподіваюся, усвідомлює те, який удар вона завдає не лише по кримських татарах, але й по власній репутації. І репутації федеральної влади (РФ)", - наголосила Буджурова.

У понеділок, 26 січня, на кримськотатарський телеканал ATR прибули озброєні силовики.

В ефірі екстреного випуску ведуча повідомила, що мета силовиків – вилучити комп'ютерний сервер, на якому зберігаються відеоматеріали подій річної давнини, зокрема, масштабного мітингу під стінами кримського парламенту 26 лютого між прихильниками відділення Криму – проросійськими силами й тими, хто виступав за єдність України, основну масу яких представляли кримські татари.

На формі прибулих на телеканал силовиків є написи ОМОН, але у МВС Криму поки ситуацію не коментують.

"Крим.Реалії", "Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування