Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд підтримав владу РФ у справі про програму "Эхо Москвы" про Донецький аеропорт

Вівторок, 27 січня 2015, 12:31

Таганський суд Москви визнав законним попередження Роскомнагляду радіостанції "Эхо Москвы" щодо ефіру, в якому йшлося про бої в Донецькому аеропорту.

Таке рішення прийняла суддя Юлія Смоліна за позовом головного редактора радіостанції "Эхо Москвы" Олексія Венедиктова, який оскаржував винесене попередження.

Венедиктов заявив, що буде оскаржити рішення суду.

Як відомо, 31 жовтня 2014 року Роскомнагляд виніс попередження радіостанції й сайту "Эхо Москвы" за ефір програми "Своїми очима" від 29 жовтня, у якому репортер Los-Angeles Times Сергій Лойко і "Дождя" Тимур Олевський розповідали про бої в Донецьком аеропорту й довкола нього.

У Роскомнагляді побачили в цьому ознаки екстремізму, вирішивши, що ведучі програми "Своїми очима" виправдовували "практику військових злочинів".

У суді Венедиктов заявив, що вважає попередження незаконним і винесеним із порушенням порядку, повідомляє "Интерфакс".

"Згідно з законодавством і (рішенням) пленуму Верховного суду, якщо авторська програма йде в прямому ефірі, то все сказане в ній є особистою думкою журналіста, і редакція не може щось коректувати", - сказав він.

За словами Венедиктова, він не згоден із запереченнями Роскомнагляду на його позовну заяву, де говориться, що попередження мало профілактичний характер.

На думку головреда радіостанції, попередження Роскомнагляду було владним волевиявленням і мало правові наслідки.

"Журналіст, який вів передачу, що стала приводом для попередження, за тиждень був звільнений. Згодом, щоправда, його поновили на роботі", - сказав Венедиктов.

Сторона заявника представила суду документи про трудові відносини з журналістами, які вели випуск, що став приводом для попередження Роскомнагляду.

У свою чергу представник Роскомнагляду просила позовну заяву відхилити.

"Ознаки екстремізму в передачі були виявлені компетентною посадовою особою "Роскомнагляду", - сказала вона.

Крім того, представник відповідача вважає, що звільнення журналістів було "зрежисовано".

"Роскомнагляд" не просив нікого звільняти", - заявила вона.

Венедиктов сказав bbcrussian.com, що Роскомнагляд не навів аргументів на користь своєї позиції, а обидва рішення – і наглядового органа, і суду – "політичні".

Як писав кореспондент російської служби "Бі-Бі-Сі" Юрій Маловер’ян у Твіттері, юрист Роскомнагляду, ґрунтуючись на відеозаписі ефіру, зазначила, що перед ведучим Олександром Плющевим "розкритий ноутбук і лежать аркуші", що, на її думку, свідчить про підготовленість ефіру й про те, що він не був прямим.

Також представник відомства зазначила, що в паузах Плющев міг "запобігти виправданню військових злочинців" своїм гостем журналістом Сергієм Лойком.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування