Освенцим визволяли війська 1-го Українського фронту Червоної армії - Коморовський

Вівторок, 27 січня 2015, 17:36

Концентраційний табір "Аушвіц" визволяли солдати 60-ї армії 1-го Українського фронту.

Про це заявив президент Польщі Броніслав Коморовський під час церемонії, приуроченої до 70-річчя звільнення Освенцима, передає TVN24.

"Табір звільнили солдати 60-ї армії Першого українського фронту Червоної армії. У цей день 70 років тому 100-львівська  дивізія увійшла в табір", - зазначив він.

"З вдячністю і повагою ми думаємо сьогодні про цих солдат",  - додав Коморовський.

"Ми знаходимося в точці, де жорстоко вбили більше мільйона чоловік - переважна більшість євреїв майже з усіх країн Європи, а також поляків, циган, радянських військовополонених - і багато інших", - наголосив польський президент.

Він додав, що табір також нагадує про "кримінальну нацистську ідеологію, яка підривала підвалини цивілізації".

Нагадаємо, у Польщі сьогодні відбулася церемонія покладання квітів та запалення поминальних свічок на території меморіального комплексу в колишньому концентраційному таборі "Аушвіц".

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина заявив, що концтабір в Освенцимі звільняв Перший Український фронт і українці.

МЗС Росії відреагувало на цей вислів тим, що закликало Польщу "припинити знущатися над історією" і в "антиросійській істерії доходити до неповаги до пам'яті тих, хто звільняв Європу в роки Другої світової війни".

Глава відомства Сергій Лавров назвав висловлювання свого колеги "блюзнірськими і цинічними".

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування