У зоні АТО різко зросла кількість заявок на евакуацію - волонтер

Вівторок, 27 січня 2015, 19:01

Після відновлення активних бойових дій у зоні проведення антитерористичної операції на сході України кількість заявок на евакуацію різко зросла.

Про це повідомив координатор соціального проекту "Гуманітарна місія допомоги мирному населенню зони військового конфлікту" Євген Каплін.

"Тиждень тому пішла величезна кількість заявок на евакуацію і з території, не контрольованої Україною, і з території, підконтрольної українській владі. Лише за дебальцівським напрямком, за даними наших волонтерів, виїхати хоче близько 10 тис. людей. Це лише так званий дебальцівський кущ (Дебальцеве, Чорнухине, Вуглегірськ та декілька сіл навкруги", - розповів він

За словами Капліна, попередній сплеск заявок на евакуацію був улітку минулого року, а з вересня по середину січня волонтери здебільшого брали участь у переговорах щодо евакуації спецустанов і доправлення гуманітарної допомоги - продуктів харчування - на контрольовані бойовиками території.

Він також відзначив відсутність системної допомоги з боку держави.

"Держава не допомагає ніяк і нічим. Є випадки, коли допомагають окремі люди - бригада еменесників, військові люди і так далі, - але це їхня особиста ініціатива", - сказав координатор проекту.

Каплін наголосив, що процес евакуації мирного населення з територій, тимчасово не підконтрольних українській владі, ускладнює необхідність наявності у них перепустки.

"Люди, які проживають на території, не контрольованій Україною, не зможуть виїхати до Дебальцевого чи Краматорська, щоб здати документи (необхідні для оформлення перепуски), тому що у них немає перепустки, щоб в'їхати. Таке замкнене коло виходить", - сказав він.

Він також відзначив складність проходження блокпостів під час перевезення гуманітарної допомоги: від волонтерів вимагають такий самий пакет документів, як і з підприємців, а зібрати його через специфіку збору "гуманітарки" часто неможливо.

"Потрібна "зелена карта волонтера", яка спростила б їм перетин контрольно-пропускних пунктів, щоб волонтери могли проїздити з гуманітарною допомогою і щоб волонтери могли під особисту відповідальність вивезти людей, щоб оформити їм перепустки на підконтрольній Україні території", - зазначив Каплін.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News